La 18 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România este, începând de azi, membru deplin al Spațiului Schengen. Eliminarea controalelor vamale și accesul în spațiul de liberă circulație a fost sărbătorit la toate punctele vamale importante, la ora 00:00 pe 1 ianuarie 2025.
La Vama Petea, care face legătura între Ungaria și România, un musafir neașteptat a smuls zâmbete și aplauze entuziasmate. La miezul nopții, la Petea, polițiștii de frontieră și vameșii stăteau aliniați, așteptând cu emoție ridicarea oficială a barierei, marcând intrarea în spațiul Schengen.
Intrarea în Schengen, marcată de un cățel simpatic ce a trecut din Ungaria în România
În momentul în care ceasul a arătat ora 12:00, bariera s-a ridicat, sub ochii tuturor prezenți. Primul care a trecut însă nu a fost vreun vehicul, ci un cățel simpatic, venit de pe partea ungurească. Patrupedul a trecut tacticos în România, dar și ușor speriat, căci nu înțelegea ce se întâmplă.
@stirilezilei Un moment inedit la Vama Petea: un cățel simpatic a fost primul care a trecut granița, în aplauzele polițiștilor de frontieră, marcând într-un mod neașteptat începutul aderării la spațiul Schengen. Este vorba despre Miko, un cățel care este îngrijit de polițiștii de frontieră din Ungaria. Când bariera s-a ridicat, în locul unui vehicul sau al unui călător, primul care a trecut granița a fost Miko. Apariția neașteptată a lui Miko a adus zâmbete pe chipurile celor prezenți. #Romania #schengen ♬ sunet original – Știrile Zilei
Cei prezenți nu s-au putut abține să nu zâmbească în timp ce aplaudau, după cum se poate observa în imaginile surprinse și devenite virale pe rețelele de socializare.
Controale aleatorii efectuate de Poliția de Frontieră
Reamintim că persoanele care intenţionează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv paşaport sau carte de identitate.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, poliţiştii de frontieră români vor face controale aleatorii pe căile de comunicaţie de la frontiera internă sau în diverse noduri rutiere, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona de competenţă, împreună cu colegii de la Poliţie, Jandarmerie, Imigrări sau alte structuri.
De asemenea, este de menționat că, pe 30 decembrie, Guvernul a aprobat închiderea celor 39 de puncte de trecere a frontierei României cu Ungaria, respectiv cu Bulgaria, de la 1 ianuarie 2025, ca urmare a aderării României la Spaţiul Schengen. Personalul implicat în activităţile de control va fi redistribuit, cu respectarea condiţiilor şi a procedurii aplicabile fiecărei categorii de personal.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook
- Atenție la prizele inteligente. Pericolele nici nu le sesizezi
- Cele mai mici pensii din România. Este de-a dreptul umilitor
- Diferența dintre hipertensiunea diastolică versus sistolică și care e mai periculoasă
- Brazii de Crăciun, colectaţi gratuit în Capitală
- Cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. Răsturnare de situație pe scena politică: Numele contează mai puţin
- Asia Express, Proba care a făcut pe Anca Țurcașiu să țipe de frică:„Să mor eu dacă pot să facă asta! Nu pot...
- România își consolidează apărarea cu noi sisteme Patriot
- Ultima apariție a Ronei Hartner. Își pregătise deja locul de veci
- Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
- Ce înseamnă când visezi păduchi - Interpretarea și semnificațiile viselor
- Artista Emaa a devenit mamă pentru prima dată și a ales un nume special pentru fetița ei