Simona Ionescu / Redactor Șef

Învățați tipurile de cafele, ca să știți să comandați corect la bar sau restaurant

Învățați tipurile de cafele, ca să știți să comandați corect la bar sau restaurant
Pe 1 octombrie se celebrează ziua internațională a cafelei. Se spune că undeva pe la 1400 un păstor pe nume Khaldi a remarcat vioiciunea caprelor din turma sa după ce acestea au consumat fructele roşii dintr-un tufiş salbatic. El însuşi gustă fructul şi se simte revigorat. Apoi nişte călugări, văzând starea plină de energie a ciobanului, consumă și ei boabele, pentru a-i ajuta să stea treji noaptea pentru ceremonii.

Ne-ar trebui mult timp să putem înșira toate felurile de băuturi de cafea existente. Practic barrista se întrec și azi în a concepe unele rețete noi. Sunt rețete de toamnă, cu dovleac în ele, sunt altele de vară, amestecate cu apă tonică. Dar dincolo de specialități, sunt o serie de preparate „clasice” pe care aveți șansele să le găsiți peste tot în lume.

Învățați felurile de băuturi de cafea, ca să știți să comandați corect

Sunt foarte multe băuturi în coffee shop-uri, mai ales cele pe bază de espresso cu lapte adăugat. Iată cele mai des întâlnite dintre acestea.

Espresso Macchiato – în italiană „macchiato” înseamnă „pătat”. Adică este un shot de
espresso „pătat” cu un pic de cremă de lapte ( pus deasupra). Cunoscut și sub numele de Macchiato, raportul este de 30 ml espresso și 7-8 ml spumă de lapte.

Cortado – este o băutură apreciată mai ales în Spania, aducând în porții egale espresso și lapte: espresso 30ml, jumătate spumă de lapte 30ml. Băutura este servită de obicei într-un pahar transparent, ca să se poată vedea stratul de cafea separat de cel de lapte. În SUA acest preparat este numit Gibraltar.

Cappuccino –este o băutură de aproximativ 180 ml, formată dintr-un shot de espresso peste care se adaugă lapte și cremă de lapte. Este, probabil cea mai cumpărată bautura pe baza de cafea.

Latte Macchiato – este alt fel de cappuccino, în sensul că în loc să se adauge lapte peste espresso, se adaugă un espresso peste lapte, iar crema de lapte este mai mult spumă. Din cauza modului în care e preparat, latte macchiato apare în trei cu laptele la baza paharului, espresso-ul la mijloc, iar crema de lapte deasupra.

Flat White – băutură originară din Australia, și conține un dublu shot de espresso (doppio), lapte și cremă de lapte. Băutura are între 230-250 ml.

Latte – se numește așa pentru că este plin de … lapte. O băutură de 300 ml, cu un shot de espresso de 30ml, restul lapte.

Affogato – e mai degrabă un desert pe bază de cafea, format dintr-o lingură de înghețată (gelato în mod ideal) de vanilie, peste care se adaugă un shot de espresso.

Băuturi de cafea fără lapte

Americano – se crede că a apărut pe front, în timpul celui de-al doilea război mondial, când soldații își diluau cafeaua adăugând apă fierbinte. Azi are 180 ml: un shot de espresso peste care se adaugă apă fierbinte.

Long Black – e un soi de Americano pe invers. E o băutură foarte populară în Noua Zeelandă și Australia, formată dintr-o bază de apă fierbine, peste care se adaugă un dublu shot de espresso. Băutura are în jur de 180 ml.

Cold Brew – băutură răcoritoare de vară. Cel mai usor, se macină cafeaua grosier, se pune apă peste și se lasă 12 ore. Raportul este de 1 ceașcă de cafea la 4 cești de apă. Se servește cu câteva cuburi de gheață și char în combinație cu apă tonică și zeamă de lămâie.

Sursa: Cafea cu dichis

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre