Simona Ionescu / Redactor Șef

Isărescu la mâna justiției. Ce riscă dacă a colaborat cu Securitatea

Isărescu la mâna justiției. Ce riscă dacă a colaborat cu Securitatea
Guvernatorul BNR a tot fost verificat de Consiliul Național Pentru Studierea Arhivelor Securității, însă mereu decizia a fost de neapartenenţă/ necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică. Acum CNSAS a decis să sesizeze Curtea de Apel București, ajungând la concluzia că Mugur Isărescu a fost colaborator al Securității.

Noua decizie a CNSAS pare a fi bomba-bombelor, care-l va distruge pe Isărescu. Nu, nu îl va distruge chiar dacă instanța va constata că a fost colaborator al Securității, lucru pe care CNSAS îl nega în 21 mai 2002. Îi va șifona imaginea și va pleca din Bancă fără ceremonial. Nici în 2017, când ziarul România liberă publica date că Mugur Isărescu a colaborat cu securiștii sub numele conspirativ ”Manole”, CNSAS nu a găsit nimic prin dosare care să confirme informația. A găsit acum, când, prin modificarea legii în Parlament, a putut fi verificat temeinic și guvernatorul. E o știre tare, dar deocamdată, doar atât.

Distrugerea lui Isărescu depinde de concluzia la care va ajunge instanța. Dacă judecătorii vor constata că ”Manole” e Mugur Isărescu, colaborator al Securității, va da o hotărâre în acest sens, iar guvernatorul va demisiona sau nu. E la latitudinea lui.

Colaboratori ai Securității au fost dovediți mulți și n-au pățit nimic.

Nu e clar care sunt consecinţele asupra unei activităţi deja consumate, în cazul în care CNSAS rectifică un verdict din „necolaborator” în „colaborator”. Nu se anulează nici decizii efectuate sau pronunţate într-o calitate legală de către CNSAS, nici actele emise nu sunt atinse de nulitate.

Curtea de Apel București va trebui să constate dacă Isărescu a făcut poliție politică prin actele de colaborare cu organul represiv. Dacă va da un verdict în acest sens, abia atunci Mugur Isărescu va fi distrus. Căci legea face distincție între a fi colaborator și a face poliție politică distugând destinele unor oameni în timpul dictaturii.

Avocatul Gheorghe Piperea a avut o reacție virulentă după apariția știrii.

Piperea este de părere că guvernul BNR trebuie să demisioneze sau să fie demis. Avocatul îi critică şi pe cei care l-au susţinut în funcţie timp de 30 de ani pe Isărescu.

„Doamne, Dumnezeul meu! Nu credeam să ajung să trăiesc asta vreodată: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității l-a declarat pe Mugur Isărescu COLABORATOR AL SECURITĂȚII COMUNISTE! Conform legii, individul trebuie să demisioneze de urgență sau să fie demis de Parlament! Și să înfunde pușcăria pentru fals în declarații! Tuturor politicienilor care, timp de 30 de ani, l-au eternizat pe post pe acest securist bătrân le spun: ați fost, sunteți niște cârpe în mâinile acestui faraon fals!”, a scris avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.

Așteptăm reacții proaspete de la politicieni din tot toate partidele fiindcă e vorba de un înalt funcționar al statului. Opinii mai vechi avem și le reamintim.

Cine cere capul lui Isărescu pentru că a colaborat cu Securitatea!

Ludovic Orban zicea la un moment dat: ”Colaborarea cu Securitatea nu e un criteriu pentru schimbarea din funcție a cuiva”.

Iar liberala Alina Gheorghiu era extrem de vehementă la adresa lui colaboratorilor, în 2017, când s-a scris că Mugur Isărescu era Manole al Securității.

”Dacă se confirmă aceste suspiciuni, cred că este cazul, indiferent de cum îl cheamă pe omul respectiv, să-şi dea demisia din funcţie”, a afirmat Gorghiu într-o conferinţă de presă la Timişoara.

Ea a punctat că din judeţul Timiş a pornit iniţiativa privind legea lustraţiei şi era destul de respectată ideea că ”în statul român cei care fac poliţie politică, în general, nu au ce să caute în funcţii publice sau în funcţii de demnitate publică”.

Gorghiu a subliniat că nu vrea să se refere la un nume, ci face o apreciere de principiu.

”La fel de bine îmi aduc aminte cazul Mona Muscă, cea care, în urma unor suspiciuni de aceeaşi natură, a ieşit din viaţa politică, a ieşit din viaţa publică şi aş vrea ca genul acesta de cazuri, indiferent de numele persoanei respective şi de popularitatea persoanei respective, să nu se analizeze cu oca diferită, să existe aceeaşi unitate de măsură”, a mai spus lidera PNL.

Revenind în actualitate, trebuie precizat că, după hotărârea Curții de Apel București, dosarul se va muta la Înalta Curte pentru decizia finală în cazul Mugur Isărescu-Manole și Securitatea.

 

 

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre