Simona Ionescu / Redactor Șef

Italia se opune. Decizie drastică în legătură cu carnea „crescută” în laborator

Italia se opune. Decizie drastică în legătură cu carnea „crescută” în laborator
În timp ce americanii au dat undă verde comercializării în magazine a cărnii de pui create în laborator, și în timp ce în Israel există mai multe companii și restaurante care oferă carne artificială de vită, italienii au decis altceva.

Italia a luat săptămâna aceasta o decizie drastică în legătură cu carnea „crescută” în laborator. În timp ce alte țări dau undă verde producerii și comercializării, în restaurante și supermarketuri a cărnii artificiale, italienii se opun. Așa cum știți, deja pe piața mondială există cel puțin trei sortimente de carne artificială: de pui ( sub variate forme – piept, aripioare), fructe de mare și de vită.

Mari vedete s-au alăturat trendului despre care încă nu se știu multe cu privire la impactul asupra organismului uman. Leonardo Di Caprio, de exemplu, investește într-o fabrică de carne artificială din Israel.

Italia, decizie drastică în legătură cu carnea „crescută” în laborator

Proiectul de lege care prevede interzicerea producției și comercializării de alimente sintetice a trecut de Senatul italian. Au fost 93 de voturi pentru interzicerea cărnii sintetice și a altor alimente artificiale, 28 de voturi împotrivă și 33 de abțineri. Proiectul este acum examinat de Camera Deputaților. Proiectul de lege conține, de asemenea, o normă care interzice denumirea de „carne” pentru alimentele obținute din proteine vegetale.

Opoziția italienilor față de alimentele sintetice este răspândită în rândul populației. Un sondaj realizat de Notosondaggi, menționat de Coldiretti (principala asociație italiană a fermierilor direcți), arată că trei sferturi din populația țării se opune producției și comercializării de carne artificială, creată în laborator.

De altfel italienii s-au mobilizat. Au strâns peste 2 milioane de semnături în sprijinul prevederii care va interzice prezența cărnii artificiale în această țară, iar peste 2 mii de municipalități au votat adesea în unanimitate împotriva alimentelor nenaturale, scrie Efanews.eu. Poziții similare au avut și miniștri, subsecretari, parlamentari naționali și europeni, alături de primari, mai arată sursa citată.

Raport FAO – OMS: carnea crescută în laborator este foarte periculoasă

„Votul Senatului – relatează Coldiretti – preia și îndoielile exprimate în primul raport FAO (Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite) – OMS privind „Alimentele pe bază de celule”, o definiție considerată mai clară decât termenul „cultivate” (de exemplu, „carne cultivată”), preferată în schimb de industriile producătoare, dar considerată înșelătoare de cele două autorități mondiale, care atrag atenția asupra modului în care cuvântul „sintetic” este folosit și de lumea academică, precum și de mass-media.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UPSIDE Foods (@upsidefoods)

De la alergii la tumori, există 53 de pericole potențiale pentru sănătate legate de alimentele produse în laborator identificate în document. Totuși, îngrijorările apasă și asupra mediului. Rezultatele cercetărilor efectuate de Derrick Risner și colegii săi de la Universitatea California din Davis – continuă Coldiretti – au arătat că potențialul de încălzire globală al cărnii sintetice, definit în echivalenți de dioxid de carbon emis pentru fiecare kilogram produs, este de 4 până la 25 de ori mai mare decât cel al cărnii de vită tradiționale”.

Italienii consideră că au o datorie de onoare față de mâncarea adevărată

„Italia, care este lider mondial în materie de calitate și siguranță alimentară, are responsabilitatea de a fi lider în politicile de protecție a sănătății și a mediului”, spune președintele Coldiretti, Ettore Prandini. Provocarea pe care Coldiretti o lansează instituțiilor europene este ca „produsele din laborator în procesele de autorizare să nu fie asimilate alimentelor, ci mai degrabă produselor de natură farmaceutică”.

Cum se prepară carnea „crescută” în laborator

Celulele denumite semințe, sunt luate de la un animal viu (n.r. nu se oferă detalii despre procedura în sine de prelevare, dacă e traumatizantă sau nu pentru sursă) și apoi sunt plantate într-un fermentator și hrănite. Semințele sunt păstrate calde și lipsite de oxigen, crescând rapid și transformându-se în carne la fel ca și cea găsită pe corpul unui animal. Masa cărnii se dublează la fiecare câteva ore, tot procesul având un randament ridicat.

Conform fanilor cărnii crescute în laborator, se reduce amprenta de mediu în comparație cu producția industrială de carne. De exemplu, carnea cultivată elimină dezavantajele cărnii din mediu poluat sau de la animale tratate cu antibiotice. Experții susțin că 14% din gazele cu efect de seră emise în atmosferă provin din industria furajelor. Aceeași industrie consumă și foarte mult din apa dulce din lume pentru animalele pe care le crește pentru sacrificare.

Sursa foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre