Cercetătorii de la Universitatea din Milano-Bicocca și de la Universitatea din Insubria au dezvoltat împreună un proces biotehnologic pentru a transforma în mod durabil deșeuri, cum ar fi lignina și tărâțele de grâu, în proteine. Oamenii de știință vor „Carne din lemn” dar și alte produse cosmetice și farmaceutice.
Prin proiectul Meat from Wood, finanțat de Ministerul Universității și Cercetării, italienii vor să producă ceva ieșit din comun: carne din lemn. Echipa este condusă de profesorul Marco Vanoni de la Universitatea din Milano-Bicocca și include o unitate de cercetare coordonată de Elena Rosini de la laboratorul The Protein Factory 2.0 al Universității din Insubria, condusă de profesorul Loredano Pollegioni.
Valorificarea deșeurilor
Cuvintele de ordine ale proiectului sunt durabilitatea și inovarea. De fapt, obiectivul cercetătorilor este de a dezvolta noi procese biotehnologice care să permită utilizarea eficientă a biomasei regenerabile și a deșeurilor care sunt disponibile în cantități mari și la prețuri reduse în Italia. În special, proiectul urmărește să valorifice lignina, un produs secundar puțin utilizat din industria hârtiei, care este de obicei ars pentru a fi eliminat, și tărâțele de grâu, un produs secundar al prelucrării agricole.
Se dorește dezvoltarea de celule bacteriene care să conțină toate enzimele necesare
După cum explică Elena Rosini, scopul este de a dezvolta ”o platformă de conversie durabilă (enzimatică, care nu necesită compuși toxici și se desfășoară la temperatura camerei) care, pornind de la deșeuri, permite obținerea unor produse de mare valoare, cum ar fi aminoacizii, componentele de bază ale proteinelor”. Cu alte cuvinte, oamenii de știință doresc să dezvolte celule bacteriene care să conțină toate enzimele necesare pentru a acționa ca un fel de „fabrică” în care vanilina obținută din lignină sau din tărâțe de grâu să fie transformată în aminoacizi.
Instrumentele bioinformatice vor fi utilizate pentru a proiecta și modifica căile metabolice specifice ale tulpinii bacteriene
Pentru a realiza acest lucru, este nevoie de o abordare multidisciplinară și de integrarea diferitelor expertize tehnice și științifice. „Proiectul Meat from Wood, continuă cercetătorul de la The Protein Factory 2.0, „are în vedere sinergia dintre grupul nostru de cercetare și cel coordonat de profesorul Marco Vanoni de la Universitatea din Milano-Bicocca, combinând expertiza lor respectivă în biocataliză și inginerie proteică, precum și în inginerie metabolică și tehnologii de fermentare.
În special, instrumentele bioinformatice vor fi utilizate pentru a proiecta și modifica căile metabolice specifice ale tulpinii bacteriene în curs de dezvoltare, pentru a crește productivitatea aminoacizilor de interes pentru noi”.
Nu doar carne
Deci, este cu adevărat posibil să se producă carne din lemn, așa cum sugerează numele proiectului? Adevărat, rezultatul final dorit este reprezentat de substanțe biochimice foarte importante și extrem de utile, cum ar fi aminoacizii, care sunt elementele constitutive ale proteinelor (care, la rândul lor, sunt componentele de bază ale cărnii). Dar, în realitate, scopul proiectului nu vizează în mod special producția de carne.
„Aminoacizii obținuți în cadrul proiectului nostru, pornind de la biomasa regenerabilă, pot fi utilizați (cu controalele corespunzătoare) în prepararea produselor alimentare, dar ne gândim în special la alte utilizări, cum ar fi aditivii și amelioratorii de aromă”, explică Elena Rosini.
Produse cosmetice, farmaceutice și medicale
Domeniul de aplicare nu ar fi limitat doar la utilizarea alimentelor. În intenția cercetătorilor, aminoacizii produși prin procesele dezvoltate cu Carne de Lemn ar putea fi utilizați ca ingrediente în diverse sectoare industriale (produse cosmetice, farmaceutice și medicale), evitându-se astfel necesitatea de a le recupera din materiale care sunt în schimb potrivite pentru consumul uman și animal sau, mai rău, de a le produce din materiale neregenerabile.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook