Simona Ionescu / Redactor Șef

Japonezii ar putea să aibă același nume de familie peste 500 de ani. Care e motivul

Japonezii ar putea să aibă același nume de familie peste 500 de ani. Care e motivul
Toată lumea din Japonia se va numi Sato până în 2531 dacă nu se schimbă legea căsătoriei, spune profesorul Hiroshi Yoshida. Legea învechită obligă acum soții să aibă același nume de familie.

Cetățenii japonezi vor purta toți același nume de familie peste 500 de ani, dacă celor căsătoriți nu li se va permite să folosească nume de familie separate, sugerează un nou studiu, ca parte a unei campanii de actualizare a unui cod civil care datează de la sfârșitul anilor 1800.

„Sato-san”

Studiul, condus de Hiroshi Yoshida, profesor de economie la Universitatea Tohoku, a estimat că, dacă Japonia continuă să insiste ca tinerii căsătoriți să aleagă un singur nume de familie, fiecare japonez va fi cunoscut sub numele de „Sato-san” până în 2531. Yoshida a recunoscut că proiecțiile sale se bazează pe mai multe ipoteze, dar a declarat că ideea a fost de a folosi cifre pentru a explica efectele potențiale ale sistemului actual asupra societății japoneze pentru a atrage atenția asupra problemei.

„S-ar putea să fim abordați după prenume sau după numere”

„Dacă toată lumea devine Sato, s-ar putea să fim nevoiți să fim abordați după prenume sau după numere. Nu cred că ar fi o lume bună în care să trăim.”, a spus el, potrivit Mainichi. Sato este deja în fruntea listei de nume de familie japoneze, reprezentând 1,5% din totalul populației, potrivit unui sondaj din martie 2023, Suzuki fiind pe locul al doilea. Unii utilizatori ai rețelelor de socializare au presupus în mod greșit că studiul este o glumă de Ziua Păcălelilor de aprilie, dar Yoshida a declarat că a vrut ca acesta să dea de gândit oamenilor.

„Va submina și demnitatea individuală”

O națiune de Satos „nu numai că va fi incomodă, dar va submina și demnitatea individuală”, a spus el, potrivit Asahi Shimbun, adăugând că această tendință va duce, de asemenea, la pierderea patrimoniului familial și regional. Potrivit calculelor lui Yoshida, proporția japonezilor cu numele Sato a crescut de 1,0083 ori din 2022 până în 2023. Presupunând că rata rămâne constantă și că nu există nicio modificare a legii privind numele de familie, aproximativ jumătate din populația japoneză va avea acest nume în 2446, ajungând la 100% în 2531.

Femeia din Japonia este cea care își schimbă numele

Căsătoria la japonezi

Cuplurile din Japonia trebuie să aleagă ce nume de familie să împartă atunci când se căsătoresc, dar în 95% din cazuri, femeia este cea care își schimbă numele. Cu toate acestea, situația ar fi diferită dacă guvernul japonez s-ar supune presiunilor tot mai mari pentru a permite cuplurilor căsătorite să folosească nume de familie separate.

Studiul conținea un scenariu alternativ extrapolat dintr-un sondaj realizat în 2022 de Confederația japoneză a sindicatelor, în care 39,3% din 1.000 de angajați cu vârste cuprinse între 20 și 59 de ani au declarat că doresc să împartă un nume de familie chiar dacă au posibilitatea de a folosi nume separate.

În aceste condiții, Yoshida, al cărui studiu a fost comandat de Think Name Project și de alte organizații care vor să legalizeze posibilitatea de a-ți alege numele de familie, a estimat că, până în 2531, doar 7,96% din populația japoneză se va numi Sato, potrivit Mainichi Shimbun.

Japonia rămâne singura țară din lume care cere ca soții să folosească același nume

Kainan, un oraș de coastă din Japonia care încearcă să atragă noi locuitori cu numele de familie Suzuki pentru a face față declinului populației sale. Grupurile care cer o schimbare a legii privind numele de familie pentru căsătorie. Campania lor speră să primească un impuls din perspectiva că Suzukis, Watanabes și, într-adevăr, persoanele numite Yoshida – al 11-lea cel mai frecvent nume de familie – ar putea dispărea într-o zi.

În timp ce guvernul a permis ca numele de fată să apară alături de numele de căsătorie pe pașapoarte, permise de conducere și certificate de rezidență, Japonia rămâne singura țară din lume care cere ca soții să folosească același nume. Membrii conservatori ai Partidului Liberal Democrat (LDP), aflat la guvernare, spun că schimbarea legii ar „submina” unitatea familiei și ar provoca confuzie în rândul copiilor.

Sursă foto: sakuraco

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre