Simona Ionescu / Redactor Șef

Jodie Foster va primi trofeul Palme d’Or. Motivația organizatorilor

Jodie Foster va primi trofeul Palme d’Or. Motivația organizatorilor
La ediţia din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, artista americană va deţine statutul de invitat de onoare al ceremoniei de deschidere.

Jodie Foster va primi trofeul Palme d’Or onorific. Organizatorii Festivalului de Film de la Cannes a atribuit trofeul, în trecut, unor personalităţi ale industriei cinematografice. Printre laureați se numără Jeanne Moreau, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Jean-Pierre Leaud, Agnes Varda şi Alain Delon.

Organizatorii Festivalului de la Cannes doresc astfel să o omagieze pe Jodie Foster, regizoare şi producătoare, pentru „strălucita ei călătorie artistică, personalitatea ei unică şi puternica ei implicare în unele dintre chestiunile majore ale vremurilor noastre”.

Jodie Foster va primi trofeul Palme d’Or

„Jodie Foster ne-a făcut un cadou uluitor prin venirea ei, care va celebra revenirea festivalului pe Croazetă. Aura ei este fără pereche. Ea întruchipează modernitatea, inteligenţa strălucitoare a independenţei şi nevoia de libertate”, a declarat Pierre Lescure, preşedintele festivalului.

Thierry Fremaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, a adăugat: „Jodie nu încetează să se reinventeze. Ea pune întrebări cu privirea ei scrutătoare, învaţă de la alţii şi vrea să iasă din spatele credinţelor sale pentru a construi o nouă morală: să faci ceea ce este corect. Aceasta este ideea pe care încearcă să o transmită prin deciziile pe care le ia ca actriţă şi regizoare şi care o fac, totodată, să fie atât de preţioasă în aceste vremuri pline de confuzie. O vom onora cu multă căldură şi admiraţie”.

Nu e prima dată când Foster e premiată la Cannes. „Cannes este un festival căruia îi datorez atât de mult; mi-a schimbat complet viaţa”, a declarat Jodie Foster. Ea a participat pentru prima dată la Cannes în 1976 cu ocazia premierei mondiale a filmului Taxi Driver” regizat de Martin Scorsese. Filmul a fost recompensat cu trofeul Palme d’Or.

Cea de-a 74-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes se va desfăşura în perioada 6-17 iulie. Spike Lee va prezida juriul competiţiei oficiale. În cadrul festivalului, filmul Annette, regizat de Leos Carax şi avându-i în distribuţie pe actorii Adam Driver şi Marion Cotillard, va avea premiera mondială. Acesta  va fi proiectat în seara de deschidere a festivalului.

Filme regizate de cineaşti celebri, precum Asghar Farhadi, Francois Ozon, Kirill Serebrennikov, Jacques Audiard, Nadav Lapid şi Nanni Moretti se numără printre cele 23 de pelicule care au fost selectate în competiţia de lungmetraje din acest an a Festivalului de la Cannes, informează site-ul oficial al evenimentului.

Sursa foto: Instagram

Oana Zăvoranu a dat cărțile pe față. „Cei mai mari dușmani ai mei au fraternizat și m-au văzut ca un măgar fraier”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre