Simona Ionescu / Redactor Șef

Joe Biden atacă un subiect sensibil. Președintele ia decizii istorice

Joe Biden atacă un subiect sensibil. Președintele ia decizii istorice
Joe Biden atacă un subiect sensibil și ia câteva decizii istorice. Președintele este la început de mandat, iar anunțul făcut este apreciat de o parte dintre americani, căci subiectul este disputat de foarte multă vreme.

Joi, președintele Americii Joe Biden a ținut o conferință de presă în cadrul căreia a anunțat o serie de măsuri pe care dorește să le ia. Printre altele, Joe Biden atacă un subiect sensibil și anunță câteva decizii istorice. Este vorba de controlul armelor, un subiect disputat de multă vreme. Mulți foști președinți americani au evitat să ia măsuri drastice în ceea ce privește deținerea de arme de către populație. 

Deși democrații au încercat și în trecut să reformeze legile în ceea ce privește controlul armelor de foc, nu au avut mare succes, astfel că nimeni nu s-a încumetat să ia decizii radicale. Președintele Biden schimbă acest lucru, însă a clarificat că Amendamentul 2 al Constituției nu va fi încălcat. Practic, Amendamentul 2 spune că „dreptul populației de a păstra și purta arme nu trebuie încălcat”. 

Joe Biden atacă un subiect sensibil. Mai mult control al armelor

Printre altele, Biden a catalogat drept o „rușine” violențele armate care au zdruncinat țara. El a dat asigurat că niciuna dintre măsurile prezentate nu contravine Amendamentului 2 al Constituţiei SUA, cel care garantează dreptul la port-armă. „Nimic din ceea ce recomand nu încalcă în niciun fel Amendamentul al doilea al Constituţiei. Sunt false argumentele care sugerează că ar fi vizate drepturi prevăzute prin Amendamentul al doilea al Constituţiei. Violenţele armate din Statele Unite sunt o epidemie şi o ruşine pe plan internaţional. Trebuie să înceteze”, a declarat președintele. 

Planul lui Biden prevede interzicerea puştilor de asalt, precum şi a încărcătoarelor de mare capacitate. De asemenea, liderul de la Casa Albă vrea ca Biroul federal pentru controlul alcoolului, tutunului şi armelor de foc (ATF) să publice un raport anual privind traficul de arme de foc în SUA şi ca statele să adopte legi care să faciliteze identificarea persoanelor „cu risc” deţinătoare de arme. 

Biden a cerut Departamentului Justiţiei să propună reglementări pentru depistarea armelor de foc care au fost modificate artizanal şi care sunt deţinute ilegal. De asemenea, vor fi elaborate norme pentru intensificarea controalelor privind profilul psihologic al persoanelor care vor să cumpere arme de foc. În plus, pistoalele cu dispozitive de fixare pe braţ vor fi reclasificate, astfel încât să fie verificate mai atent de autorităţi. Preşedintele SUA a cerut Congresului să adopte rapid măsuri pentru extinderea controalelor asupra vânzărilor armelor de foc. 

Foto: Facebook

Sylvester Stallone e clientul lui Donald Trump. Ce beneficii are actorul

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre