Obiectivitatea deciziilor pronunțate de CEDO este pusă la îndoială. S-a aflat că mai bine de 20 de judecători din cei 100 au legătură cu ONG-urile patronate de George Soros.
Judecătorii CEDO, bănuiți de conflict de interese
Judecătorii CEDO sunt anchetați, a anunțat Adunarea parlamentară a Consiliului Europei, scrie evz.ro.
Aceasta după ce un raport datat din 2020 a constatat că 22 din cei 100 de judecători permanenți ai CEDO au legături cu Fundația Open Society a lui George Soros. Documentul, elaborat de Centrul European pentru Drept și Justiție, a fost publicat în 2020. S-a constatat mai multe fapte care ar putea pune sub semnul întrebării independența CEDO.
Aceste legături ridică semne de întrebare cu imparțialitatea acestor magistrați și, implicit, cu obiectivitatea deciziilor pe care le pronunță.
CEDO joacă un rol crucial în confirmarea sau corectarea deciziilor luate de instanțele europene și a remediat mai multe erori judiciare în trecut. Deciziile au fost acordate, în special, în cazurile referitoare la minoritățile europene.
22 de judecători CEDO au colaborat cu ONG-uri ale lui George Soros
Cercetarea arată că aproape un sfert (22, din 100) dintre judecători permanenți care au lucrat la CEDO, între 2009 și 2019, sunt foști oficiali sau colaboratori ai unui număr de șapte ONG-uri.
Astfel, 12 dintre judecători sunt conectați direct la Fundația Open Society, alți șapte la Comitetul pentru Drepturile Omului Helsinki, iar ceilalți au legături cu Amnesty International, Human Rights Watch și Interighits.
Raportul prezintă cazurile în care acești judecători au prezidat cazurile prezentate de ONG-uri cu care au legătură. În zece ani, în intervalul studiat, au existat 88 de astfel de cazuri.
Raportul confirmă îngrijorările celor care au lansat avertismente și în trecut cu privire la influența crescândă a grupurilor de lobby pentru drepturile omului asupra sistemului de justiție european. Între acestea se află, în special, Fundația pentru o Societate Deschisă a lui George Soros.
Grupul consultativ de experți din cadrul Consiliului Europei, care va investiga acest subiect, și-a stabilit un interval de timp generos pentru a-și elabora propriul raport. Aceștia au timp până în 2024 ca să pună în aplicare măsurile necesare în vederea restabilirii încrederii în independența CEDO. Sursa: evz.ro
Dispariția inexplicabilă a unui om de știință. Bărbatul a apărut misterios într-o fotografie, 20 de ani mai târziu
Întrebări inocente care pot răni sentimentele oamenilor, chiar dacă nu vrem
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook