Simona Ionescu / Redactor Șef

Julian Assange „se va sinucide în curând”. Informația a zguduit întreaga lume. Wikileaks a schimbat ordinea mondială

Julian Assange „se va sinucide în curând”. Informația a zguduit întreaga lume. Wikileaks a schimbat ordinea mondială
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, va fi extrădat din Marea Britanie în SUA, după cum a decis Guvernul de la Londra.

Vestea nu a fost primită cu entuziasm de Assange, soția acestuia temându-se că junalistul și-a putea lua viața dacă va ajunge în America.

„Julian vrea să trăiască, cu posibilitatea de a fi liber, cu posibilitatea de a fi alături de copiii săi şi de mine. În realitate, dacă va fi extrădat în Statele Unite, condiţiile în care se va afla vor fi foarte apăsătoare. Îl vor împinge să-şi ia viaţa”, a declarat ea Stella Assange presei, confom Reuters.

Guvernul britanic a semnat extrădarea

Marea Britanie a anunţat vineri, 17 iunie, că a fost semnat ordinul de extrădare pentru Julian Assange, punând astfel în aplicare decizia din 20 aprilie a justiţiei britanice. Australianul în vârstă de 50 de ani se află în prezent la închisoarea Belmarsh din Londra. El este urmărit penal în SUA pentru publicarea neautorizată a unui volum foarte mare de documente confidenţiale.

În aceste condiții, Stella Assange a anunţat că vor folosi toate căile de atac împotriva acestei decizii și nu se va opri până când Julian nu va fi liber, până când nu se va face dreptate. Și Wikileaks a confirmat că va contesta decizia Guvernului britanic, care permite extrădarea lui Assange, menționează BBC.

Julian Assange riscă 175 de ani de închisoare

Jurnalistul Julian Assange este căutat de autoritățile americane după scurgeile de documente din 2010 și 2011, despre care SUA afirmă că au încălcat legea și au pus în pericol vieți. Jjustiţia americană vrea să-l judece pentru difuzarea a peste 700.000 de documente clasificate cu privire la activităţile militare şi diplomatice ale Statelor Unite, mai ales în Irak şi Afganistan.

Urmărit în temeiul unei legi împotriva spionajului, el riscă 175 de ani de închisoare, într-un caz denunţat de organizaţii de apărare a drepturilor omului drept un grav atac împotriva libertăţii presei.

Soția lui Julian Assange, Stella, a declarat că soțul ei nu a făcut „nimic greșit” și „nu a comis nicio infracțiune”. Aceasta susține că soțul său este jurnalist și și-a făcut doar meseria.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre