Simona Ionescu / Redactor Șef

Primarul Timișoarei a ignorat trupa Phoenix, acum se cațără pe moartea lui Nicu Covaci. Scrisoare dură pentru Dominic Fritz. Update

Primarul Timișoarei a ignorat trupa Phoenix, acum se cațără pe moartea lui Nicu Covaci. Scrisoare dură pentru Dominic Fritz. Update
Azi-noapte, s-a trezit și primarul Timișoarei, Dominic Fritz, să posteze pe pagina sa de Facebook despre moartea fondatorului trupei Phoenix. Se știe că Timișoara a fost aleasă, pentru 2023, Capitală Europeană. De asemenea se știe, din articolele apărute în presa locală, că timișorenii au fost nemulțumiți de modul în care a administrat primarul Dominic Fritz acest mare eveniment și de ignorarea trupei care a adus celebritate orașului.
Update. După câteva ore de la anunțul decesului lui Nicu Covaci și reacțiile mediatice ale multor oameni care l-au iubit, primarul Timișoarei, Dominic Fritz (USR) s-a gândit că poate avea și el un rol. Să-l vadă timișorenii și țara că e alături de dureroasa despărțire de un simbol al muzicii, de cei rămași în trupa Phoenix, cândva Beatles-ul românilor. Fritz știe că e primar și că pentru înmormântarea lui Nicu Covaci e nevoie de el. Și vrea să se așeze ca un corb pe sicriul regretatului artist. Iată-i mesajul către urbe!
„Nicu Covaci a plecat. Vom deschide Casa de Cultură pentru toți cei care doresc să își reamintească de el și să își ia rămas bun. Voi reveni cu detalii.
Muzica și personalitatea lui au marcat profund Timișoara. Generații de timișoreni au crescut, au trăit și au sperat cu muzica lui și a trupei Phoenix.
În ajun de Ziua Timișoarei pierdem un Cetățean de onoare al orașului. Drum lin, Nicu Covaci”, a scris primarul USR pe Facebook.

Primarul Dominic Fritz a uitat cum s-a purtat cu Nicu Covaci când trăia și cum a tratat trupa Phoenix pe parcursul desfățurării evenimentului „Timișoara Capitală Europeană”. Noi, cei care i-am iubit și apreciat cu adevărat pe muzicienii din Phoenix n-am uitat. Și de aceea voi republica textul din 31 decembrie 2023 ca să vedeți fățărnicia și ticăloșia acestui edil.

Trupa Phoenix
Trupa Phoenix, anii 1972-1973, după plecarea din țară a solistului Moni Bordeianu

Știrea inițială: Jurnalista Lia Lucia Epure, revoltată că primarul Timișoarei a ignorat trupa Phoenix

Jurnalista Lia Lucia Epure a fost revoltată că primarul Timișoarei a ignorat trupa Phoenix. A vrut să știe toată lumea despre acest afront cultural, de aceea Lucia Lia Epure a ales să publice o Scrisoare deschisă către primarul Dominic Fritz. E o scrisoare dură, de sfârșit de an, prin care unul dintre fondatorii Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii, îi bate obrazul primarului Dominic Fritz, pentru că a uitat spiritul Timișoarei. Ce Capitală culturală poate fi fără Phoenix și Pro Musica? – întreabă jurnalista, care știe că pentru timișoreni și pentru întreaga Românie cele două trupe sunt simboluri ale orașului de pe Bega.

Scrisoare deschisă către primarul Dominic Fritz

“Ați scos din istoria orașului, dar și din istoricul candidaturii, o parte importantă a societății civile. Ați șters din site-ul Asociației Timișoara Capitală Europeană a Culturii al cărei președinte sunteți, implicarea cluburilor Rotary și Lions din Timișoara. Din aceste cluburi, din care fac parte mai mulți participanți la Revoluția Timișoara (pe unii mi se părea chiar că-i respectați, dar m-am înșelat), eu însămi fiind de peste 20 de ani în Rotary Club Timișoara, s-a născut, între 2010 – 2011, nucleul care a precedat înființarea ATCC2021. Ne-am întâlnit în numeroase rânduri, în vremea în care Timișoara nu era ÎNCĂ unul din orașele candidate. Dar știți asta, pentru că informațiile erau pe site -ul șters acum și contrafăcut. Informațiile erau în istoricul candidaturii. Am fost la Bruxelles, în 2011, într-un grup de timișoreni, pentru un dialog cu membri importanți ai Comisiei de Cultură din cadrul CE.

Pentru generarea unei emulații, am fost în licee și universități, explicând ce argumente am avea pentru candidatură și ce rezultate am putea obține. Dar nu știți, nu? Nu, sigur că nu, nu erați în Timișoara, decât ca un fel de turist cu planuri de viitor, un voluntar care părea ”delicat și muzical”, nu?

Ați scos din prezentare, prin blurarea imaginilor din documentarul privind istoricul CCE, pe doamna Simona Neumann, cea care a fost directorul ATCCE2021, timp de nouă ani, cea care a coordonat și rescris tot dosarul de candidatură, și care era alături de unii colegi din ATCCE2021, dar și alături de primarul momentului, domnul Nicolae Robu, la București, la Ministerul Culturii, în momentul anunțării victoriei.

Este adevărat că ATCCE 2021 a luat ființă în anul 2012, când era primar domnul Gheorghe Ciuhandu, dar prima etapă s-a consumat în 2014, iar etapa finală, în 2016. Înaintea câștigării, un grup de prieteni, pe care-i aveți în acest moment, boicotau candidatura. Spuneau că Timișoara nu are nicio șansă, că nu are potențial etc etc…

Și apoi, ce? Odată cu victoria, iată, cârcotașii au devenit specialiști, ba, mai mult, au generat o campanie murdară la adresa asociației și a dnei Simona Neumann. De ce? Istoria va dovedi, dar știm deja. Planurile s-au materializat în bugete ale Centrului de Proiecte, dar și acesta este alt subiect.

Capitala Culturală fără Phoenix și Pro Musica?

Au apărut în filmul de final persoane care au lucrat la dosar câteva luni sau deloc!

În dosar se subliniază Timișoara multiconfesională. Dar Mitropolia Banatului, membru fondator în ATCCE 2021 nu apare deloc! Când peste 80 la sută din populația noastră este ortodoxă, credeți că observatorii de bun simț nu își pun întrebări.

Ați adus în același film persoane care au avut roluri mărunte, neimportante, sau personaje fără nicio atingere reală cu spiritul Timișoarei.

Capitala Culturală fără Phoenix? Fără imnul Timișoarei compus de Ilie Stepan, Pro Musica? Sfidare! Atât! Ele fac parte din spiritul Timișoarei!

Nu doresc să fac radiografia anului CCE, ci doar să ating, legat de finalul pe care l-ați conceput alături de o echipă care s-a înfruptat din ”merele zemoase” ale livezilor bucuriei, durerea, dezamăgirea, pe care le-ați adus în sufletele unui mare număr de timișoreni, dar care nu sunt sau nu pot să fie (din rațiuni ce țin de temeri, poate și de lașități, de ce nu?) la fel de vocali! Eu nu-i judec pe ei. Fiecare are dreptul la tăcerea sa…”, scrie Lia Lucia Epure în Scrisoarea deschisă, publicată în Ziua de vest.

În februarie 2023, și Dan Negru a semnalat ignorarea și absența trupei Phoenix din peisajul evenimentelor pregătite pentru publicul din toată Europa. Am publicat atunci articolul Scandal în proiectul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Trupa Phoenix, omisă din program.

Se vede că nici în următoarele luni, primarul Fritz și echipa sa nu au găsit soluții. În schimb, Nicu Covaci și Mircea Baniciu s-au dus în Piața de Vechituri și au cântat acolo timișorenilor veniți la cumpărături. Puteți citi aici articolul publicat la acel moment.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre