Simona Ionescu / Redactor Șef

La noi te mănâncă ursul, la ei te calcă elefanții în picioare. Spaniol strivit pentru o poză

La noi te mănâncă ursul, la ei te calcă elefanții în picioare. Spaniol strivit pentru o poză
Un turist spaniol de 43 de ani este călcat în picioare de elefanți în fața logodnicei sale, după ce s-a oprit să facă poze cu turma în rezervația de vânătoare din Africa de Sud. În România, o tânără de 19 ani din Iași a fost sfâșiată de un urs pe traseul Jepii Mici.

Turistul spaniol nu a ținut cont de avertismentele ghizilor turistici de a nu părăsi convoiul. Dornic să aibă poze cu elefanții, s-a oprit să-i imortalizeze, dar acest lucru i-a fost fatal. În România, ieri, ursul ucigaș a atacat și târât tânăra în zona Cascadei Caraiman de pe Jepii Mici.

Atacat de o femelă elefant de 3,5 tone, care păzea puii

Un turist spaniol a fost zdrobit în fața logodnicei sale de o turmă furioasă de elefanți. Acesta coborâse din mașină pentru a face fotografii într-o rezervație din Africa de Sud.

Cei patru vizitatori se deplasau cu mașina prin Parcul Național Pilanesberg, în apropiere de Sun City, o stațiune turistică de renume mondial, când au observat o turmă cu trei pui lângă un lac.

În ciuda avertismentelor de a se întoarce în mașină, turistul a spus că vrea să facă prim-planuri cu cei șase elefanți. A coborât și a mers spre ei. O femelă de 3,5 tone, care proteja membrii tineri ai turmei, s-a speriat și a atacat bărbatul. A fost însoțită de alți doi elefanți adulți care au atacat și ei omul.

Călcat în picioare de elefanți

Spaniolul  a început să țipe și să fugă cu aparatul de fotografiat prin tufiș spre prietenii săi din mașină. Dar a fost depășit de turma de elefanți care îl urmărea. A fost doborât și călcat în picioare până la moarte.

Parcul Național Pilanesberg este o atracție turistică populară, care a fost vizitată de vedetele Angliei, inclusiv David Beckham, în timpul campaniei nefericite a celor Trei Lei, pentru Cupa Mondială din 2010.

„Elefanții s-au îndepărtat imediat de la locul faptei, fără nicio agresiune față de vehiculele din apropiere”

Un turist din Spania a fost atacat de o femelă de 3,5 tone care păzea puii și călcat în picioare. Sursă foto: Daily mail

Un purtător de cuvânt al North-West Parks & Tourism Board a declarat presei că „elefanții s-au îndepărtat imediat de la locul faptei, fără nicio agresiune față de vehiculele din apropiere și au dispărut în tufișuri”.

„Oaspetele era un cetățean spaniol de sex masculin care intrase pe poarta Bakgatia împreună cu trei prieteni. Și nu departe de poartă a întâlnit o turmă de elefanți care se hrăneau la distanță de drum. Potrivit martorilor oculari, bărbatul a decis să coboare din vehicul și să se apropie de elefanți pe jos, făcând fotografii.

În ciuda avertismentelor primite de la ceilalți pasageri și de la ocupanții altor două vehicule care se aflau la locul observării, bărbatul, din păcate, nu a ținut cont de avertismente. Un elefant adult a atacat bărbatul, care a fugit. Din păcate, nu a reușit să scape sau să se sustragă elefantului, căruia i s-a alăturat întreaga turmă. El a fost prins și călcat în picioare până la moarte”, a spus acesta.

„Turma nu a fost de vină și a acționat în mod normal atunci când a simțit o amenințare”

Cei patru vizitatori se plimbau cu mașina prin Parcul Național Pilanesberg, aproape de stațiunea turistică de renume mondial Sun City, când au zărit o turmă cu trei pui lângă un lac

Pieter Nel, ofițer șef interimar pentru conservare în cadrul NW Parks & Tourism Board spune că turiștii sunt avertizați să nu coboare din mașină. De asemenea, informația este imprimată pe biletele de intrare, nu doar pentru siguranța oaspeților, ci și a animalelor.

„Consiliul este foarte întristat de acest tragic accident și dorește să își exprime sincerele condoleanțe rudelor și prietenilor decedatului”, a mai spus Nel.

Un ranger al parcului a completat declarațiile: „Turma nu a fost de vină și a acționat în mod normal atunci când a simțit o amenințare la adresa puilor săi.

Într-adevăr, au trecut chiar pe lângă mașina în care se aflau cei trei prieteni ai victimei când au plecat spre aceasta”.

Parcul Național Pilanesberg se întinde pe o suprafață de 320 de mile pătrate, în provincia Nord-Vest, la 160 de kilometri de Johannesburg, în interiorul unui crater vulcanic străvechi. Adăpostește cinci specii mari, respectiv elefantul, rinocerul, bivolul, leopardul și leul.

Tânăra de 19 ani, ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici

Marți seară, salvamontiși și jandarmi au găsit trupul neînsuflețit al unei fete de 19 ani. Aceasta a fost atacată pe o potecă, trasă într-o râpă, apoi ucisă de un urs pe traseul Jepii Mici. Bărbatul care a fost cu tânăra pe munte și care a sunat la 112, a mărturisit că ursul a târât fata în zona Cascadei Caraiman, iar el nu a putut face nimic ca să o salveze.

Trupul fetei a fost extras din râpă de salvamontiști și dus la Medicină Legală pentru a i se face necropsie. Potrivit surselor judiciare, fata era din Iași și avea viză de flotant în București.

Ursul a fost împușcat chiar lângă victimă

Ursul a omorât o tânără de 19 ani pe traseul Jepii Mici

Ursul a fost împușcat chiar în locul unde își târâse victima și de unde încerca să se cațăre atunci când jandarmii au sosit la fața locului. Animalul era foarte violent și prezenta pericol pentru salvatori.

Am obținut o fotografie de la fața locului, în care se vede animalul care a sfâșiat tânăra de 19 ani.

„E o situație cu care nu ne-am confruntat niciodată. Tânăra se afla pe traseul montan”

„Nu știm ce a determinat acest comportament al ursului, poate experții în comportamentul animalelor ne vor spune de ce a fost atât de violent, poate chiar din cauza pădurii. Există atâtea zone în care urșii s-au obișnuit cu oamenii, vin în apropierea lor, dar este pentru prima dată când există o reacție așa de crudă.

Am avut câteva situații cu persoane atacate, la stânele de animale și au încercat să le apere. E o situație cu care nu ne-am confruntat niciodată. Tânăra se afla pe traseul montan, pe potecă”, a declarat Sabin Cornoiu, președinte Salvamont România.

Ministrul Mediului a promis că va umbla la legislație și va continua demersurile pentru scăderea numărului de urși care este mult peste ceea ce se poate gestiona. Nici relocarea acestor animale nu a dat rezultate, în ciuda celor susținute de ONG-uri.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre