Cel mai păzit secret al namibienilor e cine a cumpărat 57 de elefanți vii. Autoritățile din Namibia a anunţat miercuri că a vândut aproape o treime din cei 170 de elefanţi pe care i-a scos la licitaţie. Cum s-a ajuns aici? Namibia încearcă de la finele anului trecut să reducă populaţia acestora. Sub presiunea secetei au existat dispute teritoriale dintre aceste animale şi oameni, relatează AFP.
Ca să nu fie acuzați de faptul că omoară animalele, nambinienii au decis să vândă elefanți sălbatici. După un recensământ au decis că țara se poate dispensa de 170 dintre animale. Ministerul Mediului din Namibia a declarat, miercuri, într-un comunicat că a „vândut cu succes 57 dintre cei 170 de elefanţi care fac obiectul unei licitaţii deschise în decembrie 2020”.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Mediului, Romeo Muyunda, a atribuit rezultatul licitaţiei mijloacelor financiare ale cumpărătorilor şi condiţiilor de desfăşurare a vânzării.
„Este o licitaţie, astfel încât cumpărarea şi vânzarea se fac la întâmplare. Nu există nicio garanţie, nici pentru vânzător, nici pentru potenţialii cumpărători, a declarat el pentru AFP. Unii dintre potenţialii clienţi este posibil să se fi răzgândit deoarece a existat multă publicitate negativă pe tema acestei vânzări”. Guvernul a strâns astfel 5,9 milioane de dolari namibieni (400.000 de dolari americani) din această vânzare.
Secret de stat. Cine a cumpărat 57 de elefanți vii
Ceea ce e cu adevărat curios e că un număr de 57 de elefanţi urmează să fie exportaţi către destinaţii secrete. Guvernul nu le-a dezvăluit și nici nu intenționează să o facă. Namibia, o ţară semiaridă din sud-vestul Africii cu populaţie redusă, deţine aproape 28.000 de elefanţi, potrivit estimărilor oficiale. Guvernul a recurs la vânzarea de animale vii după ce a fost criticat că a împuşcat elefanţi pentru a controla suprapopularea.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook