Simona Ionescu / Redactor Șef

Legenda pietrei suspendate din Parcul Natural Ergaki. E una dintre minunile Siberiei

Legenda pietrei suspendate din Parcul Natural Ergaki. E una dintre minunile Siberiei
Un bloc de piatră cântărind aproximativ 600 de tone din Parcul Natural Ergaki pare că atârnă la 1.000 m deasupra lacului Raduzhnoye. Nimeni n-a putut până acum să o miște, deși încercări au fost. Ce spune legenda.

Piatra din Parcul Natural Ergaki stă în această poziție precară de sute de ani, ba chiar se spune că e posibil din timpul glaciațiunilor și nimeni nu poate înțelege cum. Legenda locului susține însă că atunci când imensa piatră va cădea, Sayan cel adormit, atletul uriaș antic Svyatogor, se va trezi și fie vor începe vremuri noi, fie apocalipsa. Sau poate, ambele deodată, nimeni nu poate ști cu siguranță.

Nimeni nu poate da o explicație clară ce se întâmplă cu uriașa piatră din Parcul Natural Ergaki. Situată în Munții Sayan de Vest, în ultimele decenii, bucata a încetat să se mai legene, așa cum a făcut-o până atunci. Aceasta are o suprafață de contact de numai un metru pătrat cu peretele de stâncă pe care se sprijină de când se crede că ar fi fost depusă în acest loc de un ghețar din Epoca de Gheață care s-a retras ulterior.

Perla Parcului Natural Ergaki

Cu toate acestea, experții locali susțin că ar fi apărut o nouă fisură în „perla” Parcului Natural Ergaki, care ar putea duce la căderea blocului de piatră în apele întunecate ale lacului Raduzhnoye. Fisura ar fi început să se manifeste în 2012 și ar putea duce la dispariția unui fenomen natural care a intrigat omul de mii de ani. Dar, dacă se prăbușește un kilometru, ar putea avea consecințe nefaste, potrivit legendelor transmise de oameni încă din cele mai vechi timpuri în această parte a Siberiei de Sud.

Piatra suspendată, perla Siberiei
Piatra suspendată, perla Siberiei

După ce piatra cade, va începe o nouă viață

Pacea și ordinea sunt menținute aici de către războinicul străvechi Somnul Adormit Sayan, Maestrul Taiga, se crede. Căderea stâncii va semnala că acest uriaș adormit s-a trezit dintr-un somn etern pentru a-și apăra patria. Pe de altă parte, se crede că Sayan cel Adormit este, de fapt, de sex feminin. Stropitul stâncii care se prăbușește în lacul de jos va spăla fața acestei războinice mistice și va lansa o nouă epocă, cu începutul unei noi vieți.

Piatra este inima adormitului Sayan, pe care i-au scos-o zeii din piept

Totuși, aceasta nu este singura legendă despre Hanging Rock. O alta provine din modul straniu în care piatra vibrează din cauza vântului care fluieră prin aerul curat de munte. Potrivit acestei versiuni, piatra uriașă ar fi, de fapt, inima adormitului Sayan, pe care zeii i-au scos-o din piept.

Dacă vreodată va apărea un om cu puteri supraomenești care poate ridica piatra, acesta îl va înlocui pe Sayan, războinicul adormit, paznicul acestei regiuni maiestuoase și nepoluate. Iar războinicul mistic, la rândul său, va fi în sfârșit eliberat de îndatoririle aparent nesfârșite.

Sursă foto: siberiantimes.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre