Legendarul Sir David Attenborough, vocea documentarelor, și-a anunțat sfârșitul. Mărturii emoționante

Îndrăgitul prezentator de televiziune Sir David Attenborough este prezent pe ecrane de peste 70 de ani, prima sa apariție fiind în 1954, după ce s-a alăturat BBC în 1952. În anii ce au urmat, a devenit cunoscut ca fiind „vocea documentarelor despre natură”.
A fost chemat să prezinte seria despre animale „Zoo Quest”, după ce prezentatorul inițial s-a îmbolnăvit pe teren. Emisiunea, difuzată până în 1963, a dus publicul britanic în țări îndepărtate – impulsionând astfel cariera tânărului naturalist. Seria revoluționară „Life On Earth”, începută în 1979, l-a consacrat pe plan internațional.
În deceniile care au urmat, Sir David Attenborough a fost în spatele unora dintre cele mai de succes serii documentare din televiziunea britanică, inclusiv „The Living Planet”, „Planet Earth” și „Frozen Planet”.
Recent, Sir David Attenborough a vorbit despre faptul că se apropie de „sfârșitul vieții” într-o declarație emoționantă, în contextul lansării celui mai nou documentar al său despre natură.
Legendarul prezentator, în vârstă de 98 de ani, a reflectat la la propria mortalitate în timp ce discuta despre starea oceanelor lumii în noul său film „Ocean: Cu David Attenborough”, care va fi lansat cu ocazia împlinirii a 99 de ani, pe 8 mai.
Sir David a făcut o mărturisire sfâșietoare despre viața sa, împărtășindu-și temerile cu privire la distrugerile suferite de mări și ecosisteme, subliniind totodată, cu emoție, că nu este prea târziu să schimbăm lucrurile – chiar dacă el nu va mai fi aici să vadă rezultatul.
Privind cu durere către un viitor fără el, a spus:
„Când am văzut marea pentru prima oară, în copilărie, era percepută ca o sălbăticie vastă, care trebuia dominată și exploatată în beneficiul omenirii. Acum, pe măsură ce mă apropii de sfârșitul vieții, știm că opusul este adevărat. După ce am trăit aproape o sută de ani pe această planetă, înțeleg acum că cel mai important loc de pe Pământ nu este uscatul, ci marea.
Astăzi, starea oceanelor este atât de precară încât mi-ar fi greu să nu îmi pierd speranța, dacă nu ar fi cea mai remarcabilă descoperire dintre toate”.
Expertul în viață sălbatică, cu o carieră de peste șapte decenii, a menționat totuși că există șansa ca mările să își revină la viață, spunând:
„Dacă salvăm marea, salvăm lumea noastră. După o viață petrecută filmând planeta, sunt sigur că nimic nu este mai important.
Viața mea a coincis cu marea epocă a descoperirilor oceanice. În ultimii o sută de ani, oamenii de știință și exploratorii au dezvăluit specii remarcabile, migrații epice și ecosisteme complexe, uimitoare – dincolo de tot ce mi-aș fi putut imagina în tinerețe.
În acest film, împărtășim câteva dintre aceste descoperiri minunate, explicăm de ce oceanele sunt într-o stare atât de gravă și, poate cel mai important, arătăm cum pot fi refăcute. Acesta ar putea fi momentul schimbării.
Aproape toate țările lumii au fost de acord, pe hârtie, să protejeze o treime din ocean.
Acum, împreună, ne confruntăm cu provocarea de a transforma această promisiune în realitate”, a spus legendarul prezentator.
Pe lângă pasiunea pentru muncă, marea iubire a lui David a fost soția sa, Jane Oriel, cu care a fost căsătorit timp de 47 de ani. Cei doi au avut doi copii, un fiu – Robert și o fiică – Susan, care acum au în jurul vârstei de 50 de ani.
Jane a murit în 1997, la vârsta de 70 de ani, în urma unei hemoragii cerebrale.
Când a intrat în comă, el se afla în Noua Zeelandă la filmările pentru seria „The Life of Birds”, dar a reușit să ajungă la căpătâiul ei înainte de a muri.
În memoriile sale, „Life On Air”, David Attenborough a rememorat momentul în care Jane a murit, spunând cât de „pierdut” s-a simțit atunci.
„A strâns ușor mâna mea. Focalizarea vieții mele, ancora, a dispărut… iar eu eram pierdut”, a scris el.
„Eram plecat câte trei luni. Dacă ai un copil de șase sau opt ani și pierzi trei luni din viața lui, e ireparabil; pierzi ceva. Și am pierdut. Soția mea dragă a fost foarte înțelegătoare în privința asta”, declara legendarul prezentator în 2017.
Citiți și:
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook