Nimeni din Guvern sau de la vreo autoritate cu treabă în domeniu nu a prezentat vreo cifră care să demonstreze că un număr mare de infectați cu coronavirus s-a pricopsit cu Covidu dintr-o sală de teatru, cinematograf, muzeu sau de la operă.
Legat de această decizie a guvernanților și de mentalitatea că artiștii sunt o cantitate neglijabilă în bazinul de votanți, celebra actriță Maia Morgenstern a postat pe Facebook un masaj în care descrie eforturile făcute până acum de a păstra siguranța în instituțiile culturale, unde e manager și unde joacă, eforturi care au secat-o de energie.
Textul marii noatre actrițe este țipătul unui om care își simte munca ei culturală, oferită nației române, călcată în picioare. Și, evident, atrage atenția că artiștilor li se ia pâinea de la gură, pe lângă faptul că pare a fi puși să se umilească pentru dreptul lor la muncă.
Maia Morgenstern, dezamăgită: „Am înghițit ironii și țâfne!”
„Dublă măsură. M-am testat de zece ori. Am luat și iau toate măsurile de prevedere și prevenție. Am „intervenit” cu toată bună-credința și toată determinarea pentru colegii mei. Cei care au dorit să se testeze și să beneficieze de gratuitate. Și am mulțumit de fiecare dată pentru asta.
Nu mi s-a părut nici greu, nici umilitor să mă rog, să explic necesitatea sau dificultățile oamenilor în efectuarea testelor. Am înghițit ironii și țâfne, atunci când am atras atenția în legătură cu respectarea regulilor privind măsurile de protecție. Am vrut să lucrez, am pledat în orice condiții, în orice circumstanțe, în fața oricui pentru continuitatea activității. Fie că vorbim de studiu individual, de munca actorului cu sine însuși…
Am… am…Am avut un caz de covid în teatru, am întrat în izolare, am așteptat (degeaba) ancheta DSP, am amânat o premieră…Am încercat să-mi păstrez calmul, am căutat să-l înțeleg pe fiecare. Și fiecare are sensibilitatea sa, concepțiile, crezul său. Am căutat soluții ca să lucrez, să muncim, să ne câștigăm onest, cinstit, salariul. Pâinea.
Dar dubla măsură… vezi?!? Când te declari public un vajnic apărător al principiilor…Doar că în cazul galelor, festivalurilor, evenimentelor, fotografiilor de grup …mai știu eu ce, se evaporă ca prin minune orice principiu și precauție!!!„Ei, hai și tu acuma, mi se spune, că suntem între noi. Fă și tu o excepție. Prea ești rigidă”, a scris Maia Morgenstern pe contul ei de socializare.
Ministrul Culturii: „Ne oferim să administrăm viitoarea schemă de ajutor de stat”
Vicepremierul Raluca Turcan, împreună cu Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, specialiști din Ministerul Culturii și Ministerul Finanțelor Publice s-au mobilizat și au emis un comunicat de presă cu privire la așa-zisa salvare economică a sectorului cultural. Au găsit, deocamdată, o soluție. Ne-au informat, joi, 8 octombrie, că s-au întâlnit, „cu reprezentanți ai sectoarelor culturale care au avut de suferit în urma crizei COVID” (n.r. nu au nominalizat cu cine) și au discutat. Și au mai discutat și în alte dăți, după cum spune Raluca Turcan, și vor mai discuta, dacă tot au creat ”un grup de lucru”, după cum precizează și ministrul Culturii.
Raluca Turcan, viceprim-ministru: „Am mai avut astfel de întâlniri, ce au devenit o practică în aceste vremuri grele pentru a lua decizii rapid și eficient. Analizăm și alte modele de bune practici, așa cum a procedat Germania și luăm în considerare recomandările Comisiei Europene, pentru a le adapta situației noastre. În următoarele săptămâni vrem să avem un document de lucru care să poată fi pus în consultare publică. Trebuie să gândim un sprijin real pentru întreaga industrie, de la organizatorii de evenimente mari și până la personalul tehnic, la industria conexă sau chiar artiștii care sunt implicați în evenimente culturale mai mici“.
Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: “Situația sanitară este gravă, iar restricțiile au impact major asupra activităților culturale. După cum vedeți, am organizat imediat un grup de lucru, pentru că trebuie să asigurăm continuitatea activităților și să securizăm financiar lucrătorii culturali din toate sectoarele creative. Ne dăm seama cât de importantă este implicarea Guvernului în a le oferi sprijin financiar și cât de important este domeniul cultural-creativ. De aceea, noi, ca Minister al Culturii, ne oferim să administrăm viitoarea schemă de ajutor de stat. Săptămâna viitoare vom avea din nou o întâlnire cu acest grup de lucru”.
Premieră la Teatrul Național Timișoara: Homer S.O.S., după Iliada și Odiseea, spectacol-triptic semnat de trei regizori
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook