Ministrul Educației schimbă tot. De anul viitor, examenul nu va mai fi la fel

Ministrul Educației spune că, de anul viitor, ar putea schimba examenul de Evaluare Națională. El arată că România ar trebui să se uite la țări precum Franța și Finlanda și să ia exemplu.
Conform ministrului, examenul de Evaluare Națională de la clasa a VIII-a ar putea fi modificat începând cu anul școlar 2025 – 2026, pe modelul francez. Anunțul a fost făcut miercuri, de ministrul Educației, Daniel David, în cadrul unei conferințe de presă legată de Raportul QX de diagnostic în educație și cercetare, pe care l-a prezentat în premieră luni, 19 mai.
„Metodologia pentru anul viitor nu este bătută în cuie și, dacă ne punem de acord – sistemul educațional, părinți, sindicate – că e ok, putem să începem mai devreme acest lucru”, a spus ministrul cu privire la noua variantă de examen de Evaluare Națională a elevilor.
Ministrul Educației a explicat din nou că și-ar dori ca elevii să fie evaluați în clasa a VIII-a la mai multe discipline, în cadrul unei probe comune, nu prin examene individualizate pe materii.
„Am putea, dacă ne punem de acord. Vedeți, eu întotdeauna, când vorbesc despre modalități de testare, mă uit dacă este o metodologie în derulare. De aceea n-am vrut să schimb metodologia de Bacalaureat în ianuarie, în ciuda diverselor presiuni. Încă metodologia pentru anul viitor nu este bătută în cuie și, dacă ne punem de acord – sistemul educațional, părinți, sindicate – că e ok, putem să începem mai devreme acest lucru”, a declarat ministrul Educației.
Daniel David a arătat că percepe ca o „problemă majoră” examenul național din clasa a VIII-a și a explicat de ce.
„Îl consider limitat prin cele două discipline și îl consider foarte, foarte restrictiv prin faptul că este o evaluare punctuală, care, după aceea, grevează parcursul educațional al copiilor”, a continuat ministrul.
De altfel, a propus organizarea de „simulări” pentru a vedea cum se poate transforma acest examen. În funcție de rezultatul acestora, se poate decide dacă noua formulă se va implementa din anul școlar viitor sau mai târziu.
Ministrul Daniel David a dat exemplu țări precum Italia și Franța, unde există un examen de evaluare națională, dar care „nu se reduce la matematică și limba maternă a țării respective”.
„Practic, n-am văzut nicăieri în spațiul european un examen de acest tip doar pe cele două materii. Și, logic vorbind – că am spus că ne gândim și logic, și reflectând asupra domeniului – încă o dată mă întreb: dacă noi ne propunem să formăm prin educație mai multe competențe, nu ar fi bine să vedem, standardizat, cum le-am format?”, a mai punctat ministrul.
Din punctul său de vedere, într-un deceniu, educația în România ar trebui să fie organizată precum cea din Finlanda, unde există mai multe modele de tranziție din clasa a VIII-a în clasa a IX-a. Unul dintre modele merge pe ideea unei evaluări printr-un test standardizat, similar Evaluării Naționale, dar care testează mai multe competențe.
Singurul ministru pe care noul președinte a declarat că îl dorește în viitorul guvern, Daniel David, condiționează rămânerea sa în funcție. El a afirmat că este dispus să rămână în guvern doar dacă raportul său de diagnoză QX va fi acceptat și susținut financiar.
„Eu văd acest raport ca o încheiere a unei prime etape din mandatul de ministru, iar a doua etapă depinde de susținerea Guvernului. Dacă nu există acest suport, n-am să mai fiu eu ministru, va fi altcineva”, a spus Daniel David, miercuri.
Raportul propune un sistem de educație-cercetare prin care, prin problematizări adecvate („Questions”), țara să poată confrunta necunoscutele („X”) viitorului, potrivit ministerului. Raportul poate fi consultat aici.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook