Mircea Dinescu a încurcat inundațiile. Victor Ponta explică de ce a dat drumul la baraj în 2014

Victor Ponta a împărțit România în două cu declarațiile de ieri, când a recunoscut ceea ce mai spusese și în 2021, anume că, la momentul inundațiilor din 2014, a ales să deschidă barajul de la Porțile de Fier pentru a preveni inundații catastrofale în Belgrad. În schimb, „a inundat sate românești”.
Printre cei vocali și supărați s-a aflat și Mircea Dinescu. Acesta a amenințat cu proces, căci la momentul inundațiilor i-a fost distrusă proprietatea de la Cetate, una dintre zonele afectate. În schimb Ponta spune că „i-am dat despăgubiri mai mult decât făcea coșmelia lui de la Cetate”.
După ce s-a confruntat cu un val de critici și inclusiv cu acuzații de trădare, Victor Ponta a revenit și a mai explicat o dată gestul, care a fost între timp confirmat și de către Hidroelectrica, societatea explicând de altfel că totul s-a întâmplat în baza unui acord România-Serbia, prelungit în 1987. Fostul premier a spus, aseară, la România Tv că a convocat, vineri noaptea, reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuțiuni în cazul acela de urgență și că aceștia l-au asigurat că, dacă se va „face totul controlat”, nu va exista niciun risc pentru revărsarea de apă pe teritoriul românesc. Ponta spune că există și un raport la Guvern, unde sunt consemnate faptele și zonele afectate de dirijarea controlată a apei la Porțile de Fier.
În luna mai a anului 2014, peste 1500 de hectare de culturi agricole, păşuni şi pădure au fost inundate ca urmare a revărsării Dunării şi au fost afectate localităţile Bechet, Piscu Vechi, Desa şi Cetate, după cum scria Radio România Actualități.
„Românii trebuie să știe că, în 2014, au avut loc cele mai mari inundații din ultimii 120 de ani din Europa, care au produs victime și distrugeri uriașe! În România, din fericire, am luat — alături de specialiști — măsurile necesare, iar viața niciunui român nu a fost în pericol. Pagubele materiale minime au fost imediat reparate, iar despăgubirile au fost acordate.
În același timp, România, ca un bun vecin, a ajutat țările aflate în pericol. Un lider ia decizii rapide și corecte — și asta am făcut! Cei care acum mă acuză cu ură oarbă lucrau, în 2014, alături de mine în Guvern! Împreună am protejat românii și am ajutat vecinii! Și așa trebuie să facem și în continuare!”, a scris Ponta în pagina sa de Facebook.
„Pentru situaţia particulară din perioada 18 – 26 mai 2014, atunci când debitele Dunării au atins valori peste valoarea de 11.500 mc/s, prevăzută în documentele româno-sârbe, exploatarea SHEN Porţile de Fier I şi Porţile de Fier II s-a făcut în deplină conformitate cu prevederile Convenţiei şi Regulamentului SCDE, nivelul amonte de barajul Porţile de Fier I fiind de 63.00 MdMA”, a confirmat ulterior Hidroelectrica.
La momentul la care face referire Victor Ponta – mai 2014, presa informa despre faptul că inundațiile din Balcani erau cele mai grave din ultimii 120 de ani.
„Numărul victimelor celor mai grave intemperii în ultimul secol în Balcani a depășit duminică 40, în timp ce în Serbia există temeri că o nouă creștere a nivelului apelor râului Sava va pune în pericol noi localități și mai ales o importantă centrală termică”, nota Televiziunea Română în acele zile.
Centrala termică la care se făcea referire se afla în apropiere de Obrenovac, oraș sinistrat situat în apropiere de Belgrad. Aceeași centrală care acoperea 50% din consumul național de electricitate.
În Serbia, premierul declara atunci că țara se confruntă cu ”un dezastru de proporţii biblice”.
„Serbia şi Bosnia Herţegovina au cerut ajutor internaţional. Statele Unite şi Rusia au răspuns imediat apelului, iar la fel au făcut şi 14 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, care au trimis ajutoare în cele două ţări afectate de inundaţii”, scria presa în acele zile.
Ca replică, Victor Ponta a luat atunci decizia de a ordona deschiderea barajului Porțile de Fier. Măsura a dus la inundarea unor sate din România, dar a salvat mii de vieți în Serbia. În anul 2021, fostul premier a adus în prim plan aceeași decizie, însă subiectul nu a stârnit interesul celor de pe scena politică.
Mai mult decât atât, aceeași decizie a fost comunicată chiar și în 2014, atunci când presa nota, pe data de 24 mai, cum au reușit românii să „reducă intensitatea viiturii dinspre Serbia”.
„În tot acest timp, specialiştii de la cele două hidrocentrale, exploatate în parteneriat cu partea sârbă, au ştiut să gestioneze o situaţie dramatică, fără precedent, în ultimii 120 de ani. Au golit lacurile de acumulare şi au preluat viitura. Cea mai mică eroare ar fi dus la inundarea Belgradului sau a unor zone întinse din România”, remarca site-ul TVR.
Însuși Victor Ponta povestea întâmplarea, în 2021, în cadrul unei discuții cu Ion Cristoiu.
„Noi i-am ajutat fundamental prin faptul că am deschis barajul de la Porţile de Fier, s-au inundat nişte terenuri, sate în România, dar nu s-a inundat Belgradul.
Eu m-am gândit că după datoria morală pe care o avem la sârbi pentru că am lăsat NATO să-i bombardeze de la Timişoara, ar fi trebuit să-i ajutăm. Şi i-am ajutat. Şi atunci când Vucic a devenit preşedinte a propus Guvernului şi Parlamentului – nu doar eu, au fost mai multe personalităţi – m-a pus pe acea listă, cineva care a făcut ceva bun pentru Serbia”, îi spunea Ponta jurnalistului Ion Cristoiu, în 2021.
În ceea ce îl privește pe Mircea Dinescu, acesta a susținut că va vorbi și cu țăranii de la Rast, „ăla care a fost distrus de domnul Ponta”, pentru a-l da în judecată și aceștia și a cere daune materiale și morale. Numai că Rast nu a fost inundat în 2014, așa cum a susținut poetul, ci în 2006. Deci, fără vreo legătură cu decizia luată de Ponta, cu ocazia inundațiilor istorice ce aveau să aibă loc la 8 ani distanță.
În aprilie 2006, Dunărea a măturat toate locuințele satului Rast, din Dolj. Guvernul Tăriceanu a alocat atunci de urgență 15 milioane de euro pentru ridicarea a 300 de case. Încă 44 au fost construite de Gigi Becali, iar fotografiile din acea vreme servesc drept amintire.
Între timp, Victor Ponta a venit și cu o concluzie a situației curente:
„Un adevărat lider, în momente de criză, ia decizii prin care salvează vieți omenești — nu terenuri agricole! Nicio persoană nu a fost în pericol în zona Dunării și nicio gospodărie nu a fost afectată (nici măcar a lui Dinescu)! Sunt mândru că România a ajutat, ca niște buni creștini și buni vecini, un popor aflat la nevoie! Voi face la fel, ca Președinte al României! Pentru că așa sunt educat și așa cred că este bine!
Faptul că tot Sistemul, care a venit la putere prin moartea unor oameni, acum mă acuză că am salvat vieți arată cât de putred moral este! Îl vom învinge împreună!”, a transmis, aseară, candidatul la prezidențiale.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook