Simona Ionescu / Redactor Șef

Mona Lisa a fost ținta unui atac vandalizator. Incidentul șochează întreaga lume

Mona Lisa a fost ținta unui atac vandalizator. Incidentul șochează întreaga lume
Simbol universal cunoscut, Monica Lisa este de mult ori ținta răufăcătorilor. Ce s-a întâmplat de data asta.

Celebrul tablou al Mona Lisei din Luvru a fost ținta atacului unui bărbat. De ce a apelat la un asemenea gest.

Mona Lisa a fost ținta unui atac vandalizator. Care a fost motivul

După ce a împrăștiat mai mulți trandafiri la Muzeul Luvru, un bărbat, deghizat într-o femeie în scaun cu rotile, a început să arunce în celebra Monca Lisa cu o prăjitură cu frișcă. Cei care au fost de față au filmat și au urcat totul pe rețelele de socializare, iar bărbatul a fost imediat imobilizat de polițiști. Din fericire, pânza nu a fost deteriorată, fiind protejată de sticlă. Se pare că acesta nu vroia să distrugă opera de artă, gestul său fiind doar unul demonstrativ.

În 2009, un vizitator a aruncat în tablou cu o ceașcă cu ceai

Din nefericire, capodopera lui Leonardo da Vinci a mai fost ținta unor atacuri. În 1950 doi atacatori au aruncat cu o piatră și acid, iar în 2009, un alt vizitator a folosit o ceașcă cu cea care, din fericire, s-a izbit tot de geamul din sticlă.

În 1911 însă a avut loc un episod marcant, când un imigrant italian din Franța a furat tabloul și l-a dus în Italia. El a fost prins când încerca să îl vândă unui anticariat din Florența.

Misterul din spatele tabloului

Considerat cel mai valoros tablou din lume, Mona Lisa a început să fie pictată de Leonardo da Vinci în anul 1503, dar nimeni nu știe exact când a fost terminat, deși există supoziții că acest lucru s-ar fi întâmplat cu câțiva ani înainte de decesul artistului.

Niciodată acesta nu s-a despărțit de tablou, ba chiar l-a refuzat pe regele Franței, Francisc I, care ar fi vrut să-l achiziționeze. Se cunoaște și faptul că însuși Napoleon a fost fascinat de tablou, care ar fi stat o vreme în dormitorul lui. Într-un final, după Revoluția Franceză, Mona Lisa a fost dusă la Muzeul Luvru.

Sursă foto: antena3

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre