Simona Ionescu / Redactor Șef

Monstrul abuzator din cel mai mare scandal din istoria sportului american, executat în pușcărie de un alt deținut

Monstrul abuzator din cel mai mare scandal din istoria sportului american, executat în pușcărie de un alt deținut
În anul 2018, un mare juriu din comitatul Walker a pus sub acuzare doi foști oficiali de la USA Gymnastics, medicul căzut în dizgrație Larry Nassar și antrenoarea sportivă Debra Van Horn, în legătură cu abuzurile sexuale comise de Nassar asupra gimnastelor de la Karolyi Ranch din Pădurea Națională Sam Houston.

Procuratura din comitatul Walker a conchis atunci că nu există dovezi că soţii Bella și Marta Karolyi, foști antrenori ai lotului de gimnastică al României, ar fi comis infracţiuni.

Anchetatorii nu au avut nicio dovadă pe care să se bazeze acuzațiile împotriva faimoșilor antrenori Bella și Martha Karoyli.

Ferma izolată a acestora a servit timp de două decenii drept centru de antrenament al echipei naționale feminine și unde Nassar a abuzat timp de două decenii gimnaste de talie mondială, inclusiv medaliate cu aur la Jocurile Olimpice, sub pretextul îngrijirii medicale. Audiați în proces, soții Karolyi au afirmat că nu au știut nimic din ceea ce se făcea Nassar.

Bella și Marta Karolyi, implicați în cel mai mare scandal din istoria sportului american

Șase capete de acuzare împotriva lui Larry Nassar

Pe numele lui Larry Nassar au existat șase capete de acuzare pentru agresiuni sexuale comise la ferma soţilor Karolyi de la Huntsville, situată la aproximativ 110 kilometri de oraşul Houston. În ceea ce o privește pe fosta antrenoare a lotului SUA, marele juriu a acuzat-o pe Deborah Van Horn pentru agresarea sexuală a unei minore.

Nassar a primit 175 de ani de închisoare pentru agresarea a 100 de gimnaste

Apărătorii mai multor gimnaste abuzate au declarat că antrenorii români au știut ce s-a întâmplat la ferma lor, dar s-au făcut că nu văd, deși au existat mai multe avertismente. Instanța însă a considerat că nu sunt dovezi pentru această acuzație și i-a absolvit pe foștii antrenori ai Nadiei Comănici de orice vină.

Larry Nassar a fost condamnat pentru atrocitățile comise și va trăi în închisoare până la sfârșitul vieții. Pentru agresarea a 100 de gimnaste, acesta a primit o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

Nassar a fost agresat într-o închisoare federală din Florida

Zilele trecute, însă, fostul medic de la USA Gymnastics era să închidă definitiv ochii. Larry Nassar a fost agresat în interiorul unei închisori federale din Florida, potrivit a două surse familiare cu incidentul.

Larry Nasar va sfârși în închisoare

Joe Rojas, președintele sindicatului local al ofițerilor de corecție, a declarat pentru CNN că Nassar a fost înjunghiat în total de zece ori, de două ori în gât, de două ori în spate și de șase ori în piept. Rojas le atribuie ofițerilor de corecție aflați la fața locului meritul de a-i fi salvat viața lui Nassar. Rojas spune că Nassar se află în stare stabilă.

Ancheta privind incidentul se află în desfășurare

Potrivit unui comunicat al Biroului Penitenciarelor, „duminică, 9 iulie 2023, în jurul orei 14:35, un deținut a fost agresat la Penitenciarul Statelor Unite (USP) Coleman II, din Sumterville, Florida. Personalul care a răspuns a inițiat imediat măsuri de salvare a vieții.

Personalul a solicitat serviciile medicale de urgență (EMS) și eforturile de salvare a vieții au continuat”. O anchetă internă privind incidentul este în curs de desfășurare, se arată în comunicat. Deținutul, despre care o sursă cunoscută a confirmat că este Nassar, a fost transportat la spital pentru tratament. Autoritățile nu au făcut publice detalii suplimentare despre atac. Dosarul în care au fost implicați și antrenorii români a fost cel mai mare scandal din istoria sportului american.

Potrivit BBC, Larry Nassar a fost numit de Mattie Larson, una dintre victimele sale, „cel mai înfricoșător monstru dintre toți”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre