Simona Ionescu / Redactor Șef

Cei care sperau la vreme frumoasă de Moș Niculae vor fi dezamăgiți, căci meteorologii au lansat un avertisment pentru următoarele patru zile. Capitala va fi cea afectată căci, începând de astăzi, vremea va fi rece, cu maxime de până la 5 grade. 

De asemenea, există și o atenționare privind „freezing rain” (n.r. ploaie înghețată). Acesta este un fenomen periculos ce favorizează formarea rapidă a poleiului pe trotuare și drumuri. Astfel, există risc ridicat pentru șoferi, pietoni, precum și pentru activitățile în aer liber. 

Atenționări pentru șoferi

Conform prognozei meteo, temperatura maximă va fi de 5 grade, iar minima de 1 grad. Șansele de precipitații sunt de 80%, iar vântul va bate cu o viteză de 10-11 km/h. Aceste condiții creează contextul pentru apariția ploii înghețate, care va transforma drumurile într-un patinoar periculos. 

Astfel, șoferii și pietonii sunt sfătuiți să meargă în deplasări cu grijă pentru a nu risca producerea de accidente sau, dacă este posibil, să nu plece la drum. 

Ce este freezing rain? 

„Freezing rain” este un fenomen rar, dar periculos. Când picăturile de ploaie ating suprafețe reci, acestea formează o peliculă de gheață fină. Astfel, drumurile, trotuarele și chiar instalațiile devin alunecoase. În consecință, accidentele șoferilor și ale pietonilor devin mai frecvente. 

Șoferii sunt sfătuiți să reducă viteza de mers și să mărească distanța de frânare. De asemenea, sunt indicate anvelopele de iarnă precum și evitarea frânării bruște. 

Fenomenul de „freezing rain” va favoriza apariția poleiului, astfel că șoferii și pietonii sunt sfătuiți să plece la drum cu precauție

În ceea ce îi privește pe pietoni, aceștia ar trebui să poarte încălțăminte antiderapantă pentru a evita căderile și alunecările care pot provoca accidentare. 

„Freezing rain” a făcut ravagii în 2019 

În ianuarie 2019 Capitala, alături de alte 54 de localități din 20 de județe, au fost afectate de ploaia înghețată. Numai în București, în urma monitorizării video și a informațiilor primite, au fost consemnate un număr de 3.489 evenimente. 

Dintre acestea, s-a înregistrat un număr de 2.622 de copaci căzuți, 759 de autoturisme avariate, precum și aproximativ 50 de stâlpi de electricitate căzuți. Timp de trei zile au acţionat în teren, zilnic, în medie aproximativ 8.000 de pompieri, poliţişti şi jandarmi.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre