Simona Ionescu / Redactor Șef

NASA anunță că are nevoie de un nou plan pentru recuperarea probelor de roci marțiene

NASA anunță că are nevoie de un nou plan pentru recuperarea probelor de roci marțiene
Când a trimis roverul Perseverance pe Marte pentru a colecta mostre de roci marțiene, cei de la NASA nu s-au gândit și cum le vor aduce pe pământ. Acum, au nevoie de un nou plan.

Misiunea de aducere pe pământ a probelor de roci marțiene i-a pus în încurcătură pe cei de la NASA. Acum pun la cale un nou plan.

Se caută fosilele microbilor marțieni

Misiunea a costat 2,4 miliarde de dolari americani, iar roverul a ajuns în craterul Jezero, locul unde se afla un lac antic. Este locul ideal pentru a căuta fosilele microbilor marțieni care ar fi putut exista pe vremea când planeta era plină de lacuri și râuri.

Principala misiune a lui Perseverance este de a colecta mostre de rocă și sedimente de-a lungul patului lacului și a marginii craterului, în speranța de a găsi un semn că viața a prosperat cândva pe planeta roșie. Roverul a făcut o treabă bună, până acum a obținut 24 de mostre, dar NASA nu mai știe cum le va aduce pe Pământ pentru a fi analizate.

„Va trebui să mergem după noi posibilități foarte inovatoare de proiectare”

Proiectul inițial al NASA pentru misiunea de recuperare, numită Mars Sample Return, s-a destrămat. Agenția cere companiilor să intervină și să propună idei mai bune. „Ne uităm la posibilități ieșite din comun care ar putea returna eșantioanele mai devreme și la un cost mai mic. Acesta este cu siguranță un obiectiv foarte ambițios.

Va trebui să mergem după noi posibilități foarte inovatoare de proiectare și, cu siguranță, să nu lăsăm nicio piatră neîntoarsă”, a declarat Nicola Fox, șeful Direcției Misiunilor Științifice a NASA, într-o conferință de presă de luni.

Vechiul plan al NASA costă 11 miliarde de dolari și durează prea mult timp

Propunerea inițială a NASA pentru Mars Sample Return este „uluitor de complicată”, a declarat David Parker, director de explorare spațială la Agenția Spațială Europeană, în 2021. Ideea era de a lansa două rachete spre Marte, una care să transporte un lander și una care să transporte un orbitor.

Modulul de aterizare ar fi fost cel mai mare trimis vreodată pe Marte. Acesta ar urma să aterizeze lângă ascunzătoarea de mostre pe care Perseverance a pregătit-o, să desfășoare un rover pentru a aduce tuburile de mostre și să le încarce pe o mică rachetă atașată la lander.

Cea mai mare navă spațială pe care NASA a trimis-o vreodată pe Marte

Concept al modului în care misiunea Mars Sample Return a NASA ar lansa eșantioanele Perseverance de pe suprafața lui Marte

Apoi, racheta ar lansa eșantioanele pe orbita marțiană, de unde le-ar ejecta spre orbiter, care ar fi cea mai mare navă spațială pe care NASA a trimis-o vreodată pe Marte. Orbiterul ar trebui să preia eșantioanele, să călătorească înapoi pe Pământ și să arunce recipientul cu eșantioane într-o cădere în picaj incendiară la suprafața planetei noastre, unde o echipă le va recupera. Planul misiunii se baza pe aproximativ 4 miliarde de dolari în noi tehnologii și pe un deceniu de proiectare și construcție a misiunii.

Eșantioanele ar urma să se întoarcă pe pământ în 2040

Dar costul preconizat a crescut la 8-11 miliarde de dolari de când Perseverance a aterizat în craterul Jezero. Revizuiri independente au concluzionat, de asemenea, că în loc de un deceniu pentru a aduce mostrele pe Pământ, ar fi nevoie de două. „Concluzia este că 11 miliarde de dolari este prea scump, iar întoarcerea eșantioanelor abia în 2040 este inacceptabil de lungă.

Este deceniul 2040 în care vom ateriza astronauți pe Marte”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, în cadrul ședinței de informare. Așa că agenția trebuie să găsească un nou plan.

NASA dorește companii cu tehnologii „testate și verificate”

Fox a declarat că NASA trebuie să vadă propuneri scurte de la companii sau laboratoare până la 17 mai. Apoi, agenția va alege câțiva dintre acești concurenți pentru a-și dezvolta ideile pe o perioadă de 90 de zile, urmând ca propunerile complete să ajungă pe biroul NASA până la sfârșitul toamnei sau începutul iernii.

Printre cei mai experimentați contractori ai NASA se numără Lockheed Martin, Northrop Grumman, Boeing și SpaceX. Startup-uri precum Astrobotic și Intuitive Machines au intrat pe ușa NASA prin intermediul noului program lunar al agenției.

Salt tehnologic

„Ceea ce sperăm este că vom putea să ne întoarcem la niște arhitecturi mai tradiționale și testate. Orice lucru care necesită salturi uriașe în tehnologie, de obicei, din experiență, durează mult timp”, a declarat Fox. În ceea ce privește călătoria de întoarcere de pe Marte pe Pământ, aceasta va fi un salt tehnologic, indiferent de situație. „Nu am lansat niciodată de pe o altă planetă, iar acest lucru este, de fapt, ceea ce face ca Mars Sample Return să fie o misiune atât de provocatoare și interesantă, deoarece este într-adevăr prima de acest fel”, a mai spus Fox.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre