Simona Ionescu / Redactor Șef

NASA este cu un pas mai aproape de a implementa roboți umanoizi în spațiu

NASA este cu un pas mai aproape de a implementa roboți umanoizi în spațiu
NASA a trimis robotul său umanoid, Valkyrie, pentru câteva dintre testele finale. Robotul trebuie pregătit pentru desfășurarea în spațiu.

NASA este cu un pas mai aproape de a trimite roboți umanoizi în spațiu, proiectul umanoid al agenției, Valkyrie, fiind supus unor ultime faze de testare la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas.

Robotul umanoid este proiectat pentru „medii deteriorate sau degradate”

Potrivit agenției, Valkyrie este proiectat pentru „medii deteriorate sau degradate”, cum ar fi locurile unde au avut loc dezastre naturale. În condițiile în care NASA a dezvoltat robotul cu scopul pe termen mai lung de a-l trimite în misiuni în afara planetei. Inginerii NASA au declarat că, odată cu testele în curs de desfășurare la Centrul Spațial Johnson, se apropie treptat de a face roboți precum Valkyrie pregătiți pentru spațiu.

Un model precum Valkyrie ar avea în cele din urmă aceeași dexteritate și funcționalitate ca și operatorii umani

Robotul umanoid trimis de NASA în spațiu

Software-ul din spatele roboților umanoizi devine din ce în ce mai sofisticat. Inginerii de la NASA au declarat că un model precum Valkyrie ar avea în cele din urmă aceeași dexteritate și funcționalitate ca și operatorii umani. Acesta urmează să îndeplinească sarcini precum curățarea panourilor solare sau repararea echipamentelor. Asistenții robotici își asumă sarcini din ce în ce mai îndemânatice și mai complicate la bordul unei nave spațiale, astfel încât astronauții umani să poată petrece mai mult timp cu explorarea și descoperirea.

Scopul nu este de a înlocui echipajele umane, ci de a le „scuti de sarcini banale și periculoase”

Potrivit lui Shaun Azimi, liderul echipei NASA Dexterous Robotics Team, scopul nu este de a înlocui echipajele umane, ci de a le „scuti de sarcini banale și periculoase”.  În luna iulie a anului trecut, Valkyrie a fost trimis pentru testele inițiale pe o platformă petrolieră offshore din Australia, unde a fost folosit ca „îngrijitor la distanță” pentru instalațiile energetice offshore, fără echipaj, pentru a-i testa dexteritatea și capacitățile de manevrare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre