Simona Ionescu / Redactor Șef

Noi obligații pentru spitale, după cazul Pantelimon. Totul va fi filmat

Noi obligații pentru spitale, după cazul Pantelimon. Totul va fi filmat
Situația fără precedent de la spitalul „Sfântul Pantelimon” a făcut ca autoritățile să ia măsuri. Potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere, la Parlament, spitalele vor avea noi obligații.

Cazul de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” a șocat toată România, de aceea autoritățile au luat atitudine. A fost pus în dezbatere la Parlament un proiect de lege, iar spitalele vor avea și alte obligații

Potrivit noului proiect de lege care a fost pus recent în dezbatere, în spitale vor fi instituite noi măsuri. Instituțiile vor fi obligate să pună camere de supraveghere în toate secțiile de ATI, precum și în unitățile de primiri urgențe (UPU), pentru securitatea pacienților, dar și a personalului medical. Cine nu face acest lucru riscă să plătească o amendă de până la 200.000 de lei.

Buton de panică pentru fiecare salon

Potrivit noii legi, fiecare salon va trebui să aibă un buton de panică. S-a luat această decizie pentru că acum un an o femeie însărcinată s-a stins la Maternitatea din Botoșani, după ce o noapte întreagă a strigat după ajutor, dar a fost în zadar.

„Butoanele de panică vor fi instalate într-un loc accesibil pacienților, fiind concepute astfel încât să permită semnalarea rapidă a unei urgențe medicale sau a unei situații de pericol iminent către personalul medical și de securitate al spitalului”, se arată în document.

De ce sunt importante camerele de supraveghere

În ATI din spitale vor trebui instalate camere de luat vederi

Inițatorii acestui proiect de lege, deputații USR Cristina Prună, Emanuel Ungureanu şi Adrian Wiener, spun că toate camerele de supraveghere trebuie să fie așezate astfel încât „să asigure monitorizarea continuă a activităților medicale.

Fără a compromite intimitatea pacienților, în conformitate cu normele legale privind protecția datelor cu caracter personal și drepturile pacientului”.

Cine va acces la imagini

Totodată în proiectul de lege se specifică și faptul că spitalele sunt obligate să informeze pacienții și personalul medical despre prezența camerelor video și scopul înregistrărilor. Dar se arată și care este perioada minimă de stocare a imaginilor și cine va avea acces la acestea.

Conform Legii drepturilor pacienților, pacienții nu pot fi filmați sau fotografiați în unitățile medicale, fără consimţământul lor. Cu excepția „cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului şi evitării suspectării unei culpe medicale”, conform L. 46/2003.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre