Simona Ionescu / Redactor Șef

Noi vești teribile pentru pensionari. Nu se pot calcula pensiile!

Noi vești teribile pentru pensionari. Nu se pot calcula pensiile!
Noua lege a pensiilor a oferit un alt prilej de scandal, căci pensionarii au aflat că ar putea primi banii abia în 2025. Situația este cu atât mai gravă cu cât softul nou, care trebuia să facă o serie de recalculări, nu funcționează.

Mai mulți pensionari ar putea primi banii abia anul viitor, în 2025. Vestea a generat noi valuri de indignare printre cei care și-au depus dosarele de recalculare în luna septembrie. Practic, cei care au depus cereri de recalculare, ar putea aștepta mult și bine. 

Mica recalculare a început din oficiu de pe data de 1 septembrie. S-a anunțat că vor fi recalculate pensiile românilor care au avut venituri salariale pentru care s-au plătit contribuții, spre exemplu al 13 lea salariu, prime și sporuri, dar și acordul global. 

Probleme cu softul de la Casa de Pensii 

Cu toate că mulți pensionari așteptau cu sufletul la gură recalcularea, softul de la Casa de Pensii care trebuia să facă acest lucru trebuie îmbunătățit, căci se pare că are probleme. Astfel, nu se va face nicio recalculare decât după ce se va îmbunătăți sistemul. Afectați de nefuncționarea softului sunt și cei care plănuiau să se pensioneze, căci nu se pot face nici la ei calcule. 

De asemenea, noua lege a pensiilor a nemulțumit pe mulți, aceasta fiind altă problemă majoră. În consecință, peste 1000 de pensionari care au ocupat funcțiile de mineri, siderurgiști și energeticieni, se vor strânge pe 17 octombrie, între orele 11:00 și 13:00 în fața Guvernului, pentru a protesta. 

Cerințele sindicaliștilor 

Potrivit Cartel Alfa, „minerilor, energeticienilor şi siderurgiştilor trebuie să li se păstreze aceleaşi condiţii de pensionare în actuala lege a pensiilor publice la fel ca în cea precedentă, deoarece lucrează şi vor lucra în aceleaşi condiţii de muncă foarte grele şi periculoase, care au determinat şi determină consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a acestora”.

Casa de Pensii are probleme cu softul de calculare, astfel că românii ar putea aștepta până la anul pentru a primi pensia

Aceștia subliniază faptul că, în cadrul actualei legi referitoare la sistemul public de pensii, se încalcă principiul contributivității, deoarece nu se mai acordă punctaj suplimentar pentru angajații care au muncit în condiții deosebite sau speciale, ci doar până la nivelul salariului mediu brut național.

Această situație este considerată problematică, având în vedere că, timp de zeci de ani, contribuțiile au fost plătite până la valoarea salariului fiecărui individ. 

Mamele, vizate direct de noua Lege a pensiilor 

La polul opus, o categorie de români care beneficiază de noua Lege a pensiilor, 360/2023, este reprezentată de femeile care au născut, crescut sau adoptat copii pe o perioadă extinsă.

Astfel, unele mame din România pot beneficia de posibilitatea pensionării anticipate, începând chiar de la vârsta de 52 de ani. Această prevedere este valabilă pentru femeile care au îndeplinit stagiul complet de cotizare și au crescut copii până la vârsta de 16 ani. În cazul adopției, vârsta copilului este stabilită la 13 ani.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre