Cele mai amuzante clipuri de pe platformele sociale, potrivit numărului de vizualizări, distribuiri și aprecieri, sunt cele în care diferiți politicieni – președintele Klaus Iohannis, fostul lider al PSD Liviu Dragnea etc, apar în ipostaze ireale, la propriu, cântând la țambal sau dansând frenetic pe muzică ușoară.
@generatia2024 #iohannis #serpasiiluiciocoflenderuldesibiu #foryou ♬ suono originale – 🔥LUCIFER🔥
Cei care au realizat aceste „capodopere” au folosit simple aplicații, gratuite în general, și au făcut-o probabil doar pentru a se distra. Din nefericire pentru creatori, din aprilie astfel de fapte intră sub incidența legii penale. Cei care vor lansa pe Tik Tok sau oriunde în mediul online conținut „deep fake” riscă să ajungă după gratii timp de doi ani.
Amenzi de 90.000 de lei și 2 ani de închisoare pentru un clip pe TikTok
În emisiunea „LIVE cu Rotaru și Kiss” de la Digi24, ministrul Digitalizării Bogdan Ivan a promis românilor că legea împotriva acestui tip de materiale, generate de Inteligență Artificială, este dezbătută în Parlament și că „până în aprilie o să avem această lege”.
„E, cred, cea mai spinoasă discuție a momentului. Sunt 4 miliarde de oameni care își aleg viitorul în 2024, iar acest fenomen este și în România și în toată lumea. Încă de anul trecut am demarat strategia României de Inteligență Artificială, am cu colegii din Parlament o lege împotriva deep fake, care vine cu niște reglementări foarte clare pentru acele persoane sau companii sau alte entități care generează conținut AI fals. În mod normal va trebui votată în cel mai scurt timp, pentru că este în dezbatere la Camera Deputaților, urmează să fie pusă pe Ordinea de Zi.
Până în aprilie o să avem această lege. Vine cu amenzi pentru cei care produc conținut deep fake și pentru cei între 600 și 90.000 de lei aici, iar în situația în care o instanță de judecată din România constată că vorbim despre o încălcare foarte gravă a legii, atunci acele persoane care au inițiat astfel de conținut pot să ajungă inclusiv la pedepse cu închisoare până la 2 ani. Avem pe de o parte toată legislația. România e în avangardă.
Se lucrează la programe pentru blocarea Inteligenței Artificiale
Am avut discuții foarte clare cu toată industria, cu marile platforme din social media unde sunt distribuite astfel de clipuri video sau fotografii, în momentul de față urmează pragmatic și concret să creăm un set de filtre ca să fie mult mai greu să încarci în rețea astfel de conținut care folosește Inteligența Artificială și nu reflectă realitatea și să creezi un mecanism foarte simplu în care conținutul este eliminat într-un timp foarte scurt”, a explicat Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, la Digi 24.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook