Simona Ionescu / Redactor Șef

Nu uitați! În acestă noapte trecem la ora de vară. Potriviți-vă ceasurile!

Nu uitați! În acestă noapte trecem la ora de vară. Potriviți-vă ceasurile!
În această noapte de sâmbătă, 25 martie, spre duminică, 26 martie ceasul va fi dat cu o oră înainte, la ora 03:00, care va deveni ora 04:00. Din acest motiv, ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din anul 2023.

Astăzi, există aproximativ 70 de țări în care este utilizată ora de vară în cel puțin o parte a țării. Japonia, India și China sunt singurele țări industrializate care nu respectă o anumită formă de oră de vară.

Principalul scop al trecerii la ora de vară este de a ne folosi mai mult şi mai bine de lumina naturală a Soarelui. Astfel, în timpul lunilor de vară, ceasul este schimbat pentru a obţine o oră de lumină în plus de-a lungul zilei. Ţările au însă date diferite de schimbare a acestei orei. Acest obicei datează din timpul Primului Război Mondial.

 Ce se întâmplă cu orarele din gări

CFR Călători informează că, începând cu data de 26 martie 2023, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară. Această schimbare nu va modifica mersul trenurilor în vigoare, iar circulaţia se va efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

„Trenurile operate de CFR Călători vor circula după ora actuală (de iarnă) până în noaptea de 25/26 martie a.c. la ora 03:00, care va deveni ora 04.00. După ora 04.00, trenurile vor pleca la orele din mersul de tren în vigoare, respectând ora oficială de vară. Trenurile operate de CFR Călători aflate în circulație după ora 03:00, care devine ora 04:00, își vor continua mersul până la stația de destinație, iar în cazul în care orele de plecare ale acestor trenuri se suprapun cu orele normale de plecare în intervalul orar 04.00 – 05.00, trenurile vor pleca în ordinea rangului”, transmite CFR Călători într-un comunicat.

În ceea ce priveşte traseele în afara ţării, dat fiind faptul că şi în ţările vecine trecerea la ora de vară se va face în aceeaşi zi de duminică, 26 martie 2023, între staţiile de frontieră trenurile vor circula după graficele din mersul de tren în vigoare.

Ce recomandă medicii

Pentru a ne adapta mai bine la ora de vară, experții  medicali recomandă:
1. Cel puțin șapte ore de somn înainte și după schimbarea orei.

2. Schimbarea orelor de culcare și de trezire cu 15 până la 20 de minute mai devreme, cu câteva nopți înainte de schimbarea orei

3. Schimbarea orelor de masă.

4. Configurați-vă ceasurile înainte cu o oră în noaptea dinaintea schimbării orei și mergeți la culcare la ora dvs. normală de culcare.

5. Ieșiți afară la lumina soarelui dimineața devreme în săptămâna următoare schimbării orei pentru a vă ajuta ceasul intern să se schimbe la noua oră, informează breakinglatest.news, citat de evz.ro

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre