Simona Ionescu / Redactor Șef

O nouă minivacanță pentru români. De câte zile libere vă veți bucura

O nouă minivacanță pentru români. De câte zile libere vă veți bucura
Vești bune pentru bugetari, care vor avea în curând o nouă minivacanță cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, care va avea loc pe data de 15 august.

Potrivit legii, pentru că sărbătoarea are loc anul acesta într-o zi de marți, Guvernul a decis încă din decembrie anul trecut că se va face o punte cu week-end-ul.

În aceste condiții, va fi liberă și ziua de luni, 14 august. Bugetarii vor avea liber patru zile, adică perioada cuprinsă între 12-15 august. Și în luna iunie, bugetarii s-au bucurat de cinci zile libere.

Ce alte zile libere vor mai fi anul acesta

Următoarele zile libere în 2023 sunt 30 noiembrie, când este cinstit Sfântul Andrei, dar și pe 1 decembrie când se sărbătorește Ziua Națională a României. Următoarea minivacanță va pe 25 decembrie și 26 decembrie, când este Crăciunul.

Când primesc angajații un spor salarial de 100% din salariul de bază

Conform legislației în vigoare, toți bugetarii din România au, pe lângă concediu, 15 zile libere. Dacă mai există și alte zile libere, acestea sunt anunțate în primele două săptămâni din an, în așa fel încât angajații și angajatorii să știe exact cum să-și facă programul de-a lungul anului.

15 august, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Dacă angajatorii nu le acordă zile libere angajaților așa cum scrie în lege, atunci sunt obligați să le acorde compensații. E vorba de timp liber în următoarele 30 de zile. Dacă nici această aceasta nu poate fi acordată din diverse motive, atunci angajații au dreptul la spor salarial de cel puțin 100% din salariul de bază.

Amenzile pot ajunge și la valoarea de 10.000 de lei

Angajatorii care nu vor să respecte lege, trebuie să știe că vor trage consecințele comportamentului său. Cine nu respectă legea și nu recompensează angajații, vor plăti amenzi care se ridică între 5000-10.000 de lei.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre