Simona Ionescu / Redactor Șef

O nouă modă în județul Botoșani. Concubinajul e la ordinea zilei

O nouă modă în județul Botoșani. Concubinajul e la ordinea zilei
Sărăcia, consumul de alcool şi noile mentalităţi au schimbat tradiţia căsătoriei în satele din judeţul Botoşani. Se cuplează cum pot şi cum le dictează şi interesul. Femeile sărmane se ”lipesc” de cei care mai au măcar o amărâtă de căsuţă, un purcel, nişte găini.

Ce vremuri trăim! Un fenomen la scară largă are loc în județul Botoșani: concubinajul este la ordinea zilei! Nu e din dragoste, ci din interes.

O nouă modă în județul Botoșani. Concubinajul e la ordinea zilei

Dacă până acum trei decenii era o ruşine, concubinajul a devenit o modă printre sătenii din județul Botoșani.

”Se cuplează cum pot şi cum le dictează interesul. Femeile sărmane pe lângă cei care mai au măcar o amărâtă de căsuţă, un purcel, nişte găini. Bărbaţii, mai ales cei văduvi sau singuri, să aibă cine le clăti o haină sau găti un borş, şi să aibă şi ei femeie acasă, înţelegi matale. Dacă stau fără acte, când nu le mai convine pleacă fiecare în legea lui şi iau pe alţii şi tot aşa”, mărturiseşte nea Stelică, un sătean din zona Coşula, citat de botosaneanul.ro.

Numărul de căsătorii înregistrate s-a redus la jumătate

Până la începutul anilor 2000, în satele din judeţul Botoşani, căsătoria era sfântă. Orice cuplu trebuia să-şi oficializeze relaţia la cel mult două luni de la prima întâlnire. În caz contrar ruşinea şi stigmatul plana asupra întregii familii.

„Dacă trăiau fără cununie erau consideraţi oameni de nimic. Destrăbălaţi, fără căpătâi. Ruşinea, ruşinii”, spune Dumitru Lionte, un bătrân de 80 de ani din satul Cristeşti, citat de aceeași sursă.

Pe parcursul a numai două decenii, căsătoriile aproape că au dispărut în lumea satului botoşănean. Statisticile arată că numărul de căsătorii înregistrate s-a redus la jumătate, cu toate că oamenii au continuat să-şi unească destinele. Fără acte, însă, scrie botosaneanul.ro.

„Când nu le mai convine, pleacă fiecare în legea lui”

Constantin Gabur, ofiţer al stării civile din Botoşani şi însărcinat cu evidenţa populaţiei, spune că fenomenul are ca efect şi o creştere explozivă a numărului copiilor rezultaţi din relaţiile cuplurilor necăsătorite.

„Pot spune că doi din zece copii provin din aceste cupluri necăsătorite”, precizează acesta. Autorităţile locale din comunele botoşănene spun că numărul căsătoriilor a scăzut dramatic şi că oamenii preferă să stea împreună fără forme legale.

„Sunt tot mai puţine căsătorii. Este un fenomen într-adevăr. Concubinajul este noua modă, culmea şi la ţară, unde înainte era o ruşine. Cred că de vreo 20 de ani se întâmplă lucrurile astea. Fac copii, stau împreună dar nu fac acte. Trăiesc aşa”, spune Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla.

Alţi primari spun că au ajuns să se mai căsătorească doar tinerii din familiile cele mai bune ale satului, adică copii de preoţi, profesori, funcţionari sau oameni cu ceva stare întorşi din străinătate. Restul trăiesc masiv în concubinaj. Ba chiar se ajunge la situaţia în care un bărbat sau o femeie să aibă mai mulţi copii din mai multe relaţii de concubinaj cu parteneri din acelaşi sat.


Povestea lui Luca, de la ”Chefi la cuțite”. Râd de el, dar tânărul merge mai departe

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre