Simona Ionescu / Redactor Șef

O nouă planetă care ar putea găzdui viața umană a fost descoperită „aproape” de Pământ

O nouă planetă care ar putea găzdui viața umană a fost descoperită „aproape” de Pământ
Oamenii de știință britanici au făcut o descoperire uimitoare. E vorba de o planetă care, spun aceștia, ar putea găzdui viață umană.

Planeta despre care se spune că ar putea găzdui viață umană a fost numită Gliese 12b, are aproximativ aceeași mărime ca și Venus și îi va ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai multe despre alte planete asemănătoare Pământului din spațiul cosmic.

Temperatura de pe această planetă este de aproximativ 42 de grade

Oamenii de știință britanici au descoperit o nouă planetă care ar putea susține viața umană și nu este atât de departe de Pământ. Temperatura de pe Gliese 12b este de aproximativ 42 de grade, ceea ce înseamnă că ar putea fi locuibilă. De fapt, este una dintre puținele planete cunoscute pe care oamenii ar putea teoretic supraviețui.

„Ar fi inconfortabil pentru un om, dar modul în care definim «locuibilitatea» este ca apa lichidă să poată exista la suprafața planetei, ceea ce în acest caz ar putea fi”, spune Larissa Palethorpe de la Universitatea din Edinburgh.

A fost calculată dimensinea, temperatura și modul în care se mișcă în mai puțin de un an

Larissa Palethorpe și o echipă de oameni de știință din întreaga lume au folosit satelitul Transiting Exoplanet Survey Satellite al NASA, cunoscut sub numele de TESS, pentru a observa planeta care orbitează în jurul stelei sale. A fost nevoie de mai puțin de un an pentru a-i calcula dimensiunea, temperatura și modul în care se mișcă.

„Planetele mai mici sunt foarte greu de găsit. Vrem să știm mai multe despre planetele de mărimea Pământului pentru a putea înțelege câte alte „Pământuri” mai există. Detectarea uneia atât de apropiate este foarte interesantă, deoarece ne permite să facem o analiză de urmărire a atmosferei, astfel încât vom putea afla mult mai multe despre ea.”, susține Palethorpe.

Are aproximativ aceeași mărime ca și Venus

A fost descoperită o nouă planetă care ar putea fi locuibilă

Gliese 12b este relativ aproape din punct de vedere spațial, la doar 40 de ani lumină distanță. Cu toate acestea, cea mai rapidă navă spațială ar avea nevoie de aproximativ 300.000 de ani pentru a ajunge acolo în prezent, e de părere Palethorpe. Planeta, care are aproximativ aceeași mărime cu Venus, se învârte în jurul Soarelui la fiecare 12,8 zile.

„Lumina pe care o vedem este de acum 40 de ani. Atât timp i-a luat să ajungă la noi, aici, pe Pământ. Planete precum Gliese 12b sunt puține și îndepărtate între ele și se întâmplă rar să putem examina una atât de îndeaproape și să aflăm despre atmosfera și temperatura ei”, a declarat profesorul Thomas Wilson de la Warwick, implicat în această descoperire.

Specialiștii vor să știe dacă este o planetă cu atmosferă

Următorul pas este ca echipa să examineze atmosfera planetei și să afle dacă este similară cu cea a Pământului. „Ar putea fi de fapt o planetă fără atmosferă, ceea ce ar însemna că nu este atât de locuibilă. În mod ideal, pentru habitabilitate, e nevoie o atmosferă subțire, planetele cu o atmosferă groasă tind să fie prea fierbinți. Ar putea fi noroasă, ar putea fi încețoșată sau ar putea să nu aibă deloc atmosferă”, a mai spus Palethorpe.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre