Revista L’Express a dezvăluit că directorul său din anii 1970, Philippe Grumbach, a fost spion al serviciilor secrete ale URSS.
„A fost unul dintre cei mai mari spioni sovietici ai celei de-a V-a Republici”
„Anturajul său intim a confirmat această relație ocultă pentru L’Express. Apropiat de Mitterrand și Giscard, el a fost, fără știrea tuturor, unul dintre cei mai mari spioni sovietici ai celei de-a V-a Republici.
Era imposibil să nu dezvăluim această zonă gri în cadrul unui ziar care, de la Jean-Jacques Servan-Schreiber la Jean-François Revel, de la François Mauriac la Raymond Aron, s-a străduit întotdeauna să combată utopiile totalitarismului și ravagiile comunismului”, afirmă redactorul-șef al companiei, Étienne Girard, care a semnat împreună cu Anne Marion o anchetă de lungă durată, realizată în arhivele KGB.
Se ascundea în spatele pseudonimului „Brok”
Philippe Grumbach, care se ascundea în spatele pseudonimului „Brok”, a fost spion al serviciilor secrete ale URSS. „Un jurnalist strălucit. Dar și un trădător al Franței care, timp de treizeci și cinci de ani, a lucrat pentru KGB”, se arată în revistă. Grumbach a murit în 2003, la vârsta de 79 de ani.
Agenți sub acoperire ai URSS
Philippe Grumbach a fost redactor-șef între 1956 și 1960, înainte de a deveni director editorial în 1974. De asemenea, a fost secretar de redacție la Agenția Franceză de Presă (fosta AFP) între 1946 și 1948. După un ocol la Libération, apoi la Paris-Presse-l’Intransigeant, s-a alăturat redacției L’Express în 1954, în calitate de editor.
A fondat Pariscope în 1965, apoi a condus Crapouillot. S-a întors apoi la L’Express unde, din 1971, a ocupat funcțiile de director politic, apoi de redactor-șef și director editorial. Membru al Consiliului Superior al Audiovizualului (1977-1981), a devenit apoi producător de film, după care a revenit în presă în 1984, la Le Figaro. A fost spion „prin ideologie” apoi „prin gustul pentru bani?”, se întreabă actualul director editorial al L’Express.
„Numele lui Philippe Grumbach se alătură astfel celui al altor agenți ai Estului”
„Pe câmpul dezonorării, numele lui Philippe Grumbach se alătură astfel celui al altor agenți ai Estului infiltrați în cele mai înalte sfere ale statului sau în mass-media, și acum demascați”, afirmă acesta, amintind în special că „încă din 1996, L’Express a dezvăluit cum fostul ministru Charles Hernu lucra pentru KGB și sateliții săi”. „Această pătrundere sovietică în sferele puterii în timpul Războiului Rece trebuie să ne cheme în mod constant la o datorie de vigilență”, subliniază Éric Chol, referindu-se la recentele tentative de ingerință străină în Franța.
Sursă foto: newsrnd.com, www.rbth.com
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook