Simona Ionescu / Redactor Șef

O șopârlă, arma secretă a egiptenilor împotriva inamicilor de țară. E incredibil cum se descurcă în această luptă

O șopârlă, arma secretă a egiptenilor împotriva inamicilor de țară. E incredibil cum se descurcă în această luptă
Pentru egipteni, regiunea Arabah din sudul Israelului, este încă problematică și deseori această țară e considerată, oficial, inamică.

Dar egiptenii au acum o armă secretă. O şopârlă gecko egipteană, al cărei nume ştiinţific este Tarentola Annularis, a devenit o eroină națională după publicarea unui studiu demonstrează că această reptilă pur și simplu invadează şi ameninţă ecosistemul din regiunea Arabah din sudul Israelului, considerat un stat „inamic” de către cetăţeni egipteni, notează EFE.

Studiul a fost realizat de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv. Oamenii de știință atrag atenţia că această şopârlă gecko care trăiește în deşert, care nu cântăreşte mai mult de 75 de grame, este „un potenţial pericol în habitatul său natural pentru orice fiinţă vie mai mică decât ea”.

Considerând că specia e invazivă și dăunătoare, Autoritatea Parcurilor Naturale din Israel a cerut locuitorilor regiunii occidentale a Arabah să încerce să detecteze aceste reptile şi să anunţe cât mai repede autorităţile.  Efectul a fost că s-a declanșat un adevărat val de susţinere pe rețeteke sociale, pentru micuţa gecko.

„Şopârla gecko egipteană este adevărata eroină, are patriotismul în sânge”, au scris mai mulţi utilizatori pe Twitter, platformă unde hashtagul #GeckoEgiptean a intrat în „trending topic”. Mai mult, Tareq al Awadi, unul dintre membrii Comitetului pentru Amnistie Prezidenţială din Egipt, a difuzat ştirea pe aceeași reţea. „(Gecko) a făcut ceea ce nu a reuşit să facă…”, a scris demnitarul.

Istoria controversată a regiunea Arabah

Amintim că Egiptul a luptat împotriva Israelului în patru războaie, printre care Războiul de Şase Zile din 1967 – an în care statul israelian a ocupat Peninsula Sinai – şi în războiul de Yom Kipur din 1973. Regiunea Arabah A fost disputată, însă, în final cele două țări au semnat un acord de pace și au stabilit relaţii diplomatice.

Însă egiptenii se poziționează ca susţinători fermi ai cauzei palestiniene şi, în ultimii ani, au criticat deseori guvernarea preşedintelui Abdel Fattah El-Sisi pentru strângerea legăturilor cu Israelul. mnsUltima mare polemică a fost declanşată de organizarea în Peninsula Sinai a două festivaluri cu muzicieni israelieni. Campania de condamnare a evenimentelor a fost așa de putrernică, încât, în final, festivalurile nu s-au mai organizat.

Sursa foto: Nevertebrate.ro, Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre