Simona Ionescu / Redactor Șef

Oamenii de știință abia acum au descoperit adevărul: Cât de deștepți sunt caii de fapt!

Oamenii de știință abia acum au descoperit adevărul: Cât de deștepți sunt caii de fapt!
Britanicii au un proverb vechi de secole. Se spune că „poți duce un cal la apă, dar nu îl poți face să bea”. Acest proverb care datează din secolul al XVI-lea, și folosit pentru a descrie dificultatea de a face pe cineva să acționeze în propriul său interes, se bazează pe ceva ce vechii britanici știau, iar oamenii de știință contemporani au dovedit abia acum: Caii sunt mult mai inteligenți decât am crezut.

Caii au capacitatea de a gândi și de a-și planifica acțiunile pentru a-și atinge obiectivele. Exact ca oamenii. Sunt mult mai inteligenți decât a crezut oricine. Realitatea cunoscută de locuitorii Marii Britanii acum sute de ani este acum dovedită științific, fără drept de apel. Conform unui studiu al Universității Nottingham Trent, care a analizat răspunsurile cailor la un joc bazat pe recompense, s-a putut stabili, fără echivoc, inteligența neașteptată a cabalinelor și modul lor „uman” de a gândi.

Caii au capacitatea de a gândi și de a-și planifica acțiunile dinainte, exact cum fac și oamenii. Practic, cabalinele sunt mult mai inteligente decât s-a crezut. Puși în fața unui joc în urma căruia primeau recompense, caii s-au „prins” rapid cum funcționează sistemul, au planificat și au acționat pentru a obține cât mai multe recompense depunând cel mai mic efort posibil.

Caii își planifică acțiunile ca să își atingă obiectivele

Înaintea acestui studiu, inteligența cailor a mai fost investigată. Până acum se credea că animalele reacționează pur și simplu la anumiți stimuli, fără să anticipeze sau să își planifice acțiunile.

„Studiul nostru arată că ei conștientizează perfect consecințele și rezultatelor acțiunilor lor”, a declarat cercetătoarea principală implicată în cercetarea Universității Nottingham Trent, Louise Evans.

Caii gândesc precum oamenii: anticipează consecințele faptelor lor și acționează în cunoștință de cauză (arhivă)

În timpul studiului, un număr de 20 de cai au fost supuși unui joc în trei etape. Caii au fost recompensați pentru atingerea unei bucăți de carton cu nasul. Apoi, în a doua etapă, cercetătorii au început să aprindă un „semnal de oprire”. Ideea era să primească gustarea doar dacă atingeau cartonul în timp ce semnalul de oprire era stins.

Inițial, caii au ignorat semnalul și au continuat să atingă cartonul pur și simplu, indiferent dacă semnalul era aprins sau nu. În a treia etapă, când cercetătorii au introdus o penalizare pentru atingerea cartonului în timp ce semnalul de oprire era aprins – o pauză de 10 secunde în care caii nu puteau juca deloc – echipa a constatat o reducere bruscă și foarte semnificativă a erorilor la toți cei 20 de cai.

Practic, văzând că dacă ating cartonul când jocul era oprit nu mai primesc tratația, caii au reacționat imediat. Ei au analizat rapid ce se întâmpla și au început să atingă corect cartonul doar la momentul potrivit, pentru a primi recompensa.

„Acea pauză a fost suficientă pentru a obține imediat performanța pe care o doream”, a spus Evans. „A fost suficient pentru ca toți caii să spună: OK, să jucăm după reguli”, a mai arătat aceasta.

Studiul care revoluționează înțelegerea cailor

Caii au un nivel de raționament cognitiv mult mai ridicat decât s-a crezut anterior – acest lucru a fost demonstrat prin schimbarea instantanee a strategiilor lor, în studiul menționat. Mai mult, comportamentul lor, adaptat rapid, indică faptul că în loc să nu înțeleagă regulile jocului, caii le-au înțeles perfect tot timpul, dar, în mod ingenios, nu au văzut nicio necesitate să acorde atenție acestora atâta vreme cât nu existau efecte.

Când au apărut efectele, și anume penalizarea pentru greșeală – neprimirea recompensei – au reacționat instantaneu, semn că înțeleseseră din start ce aveau de făcut. Acest comportament indică faptul că animalele acestea au capacitatea de gândi strategic, în viitor, de a anticipa, spun cercetătorii. Mai mult, comportamentul lor arată că sunt orientați spre obiectivul pe care îl au de atins și că nu acționează deloc aleatoriu.

Evans speră că studiul revoluționar, în care a fost implicată, și care va fi publicat în jurnalul Applied Animal Behaviour Science, va contribui la îmbunătățirea vieții cailor.

„În general, când începem să credem că animalele pot avea abilități cognitive mai bune decât s-a crezut anterior, bunăstarea lor se îmbunătățește. Dar, de asemenea, ceea ce am arătat este că, în antrenament, nu trebuie să folosești metode adversive sau ceva prea dur pentru a obține performanțe foarte bune din partea cailor”, a mai spus cercetătoarea, conform The Guardian.

Surse foto: Pixabay

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre