Simona Ionescu / Redactor Șef

Oamenii de știință au analizat scenariul celui mai urmărit serial de pe Netflix, „3 Body Problem”

Oamenii de știință au analizat scenariul celui mai urmărit serial de pe Netflix, „3 Body Problem”
Ce este real și ce este ficțiune? Oamenii de știință vor să știe adevărul din spatele serialului „3 Body Problem”, unul dintre cele mai urmărite seriale de pe Netflix.

Pretigioasa publicație științifică Nature a discutat cu doi oameni de știință și consilierul programului de SF despre scenariul „apocaliptic” al serialului „3 Body Problem”, care se află de șase săptămâni în topul celor mai vizionate programe ale Netflix.

O civilizație extraterestră care îi spionează pe oameni. O planetă care orbitează haotic în jurul a trei stele. Nanofibre capabile să taie cea mai dură substanță de pe Pământ, diamantul. În ciuda faptului că este plin de informații științifice „3 Body Problem”, un serial de televiziune lansat pe 21 martie de serviciul de streaming Netflix, a fost un succes incontestabil.

Iluzie sau realitate?

Povestea urmărește cinci tineri oameni de știință care au studiat împreună la Universitatea din Oxford, Marea Britanie, în timp ce se confruntă cu morți misterioase, cu fizica particulelor care „a luat-o razna” și cu extratereștrii numiți San-Ti, care au pus ochii pe Pământ. Dar cât de mult din știința din această epopee SF, bazată pe trilogia premiată Remembrance of Earth’s Past a scriitoarei chineze Cixin Liu, reflectă realitatea și cât de mult este o iluzie?

Pentru a afla, Nature a vorbit cu trei oameni de știință ai lumii reale.

Este vorba de Xavier Dumusque, cercetător la Universitatea din Geneva, Elveția, care a studiat sistemul de trei stele Alpha Centauri.

Younan Xia este cercetător în domeniul materialelor la Georgia Institute of Technology din Atlanta, care a lucrat cu nanotehnologii de ultimă oră.

Matt Kenzie este fizician de particule la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie – și a fost consilierul științific pentru 3 Body Problem.

„Îmi făceam doctoratul la acea vreme, iar ei păreau interesați de proiectul meu de teză”

Kenzie i-a întâlnit inițial pe doi dintre creatorii serialului, David Benioff și D. B. Weiss, în urmă cu 14 ani, în timp ce aceștia filmau „Game of Thrones”. Tatăl lui Kenzie a fost director de fotografie pentru acel serial, iar Benioff și Weiss au discutat cu Kenzie pe platou. „Îmi făceam doctoratul la acea vreme, iar ei păreau interesați de proiectul meu de teză. Mai mult de un deceniu mai târziu, mi-au trimis un e-mail din senin, întrebându-mă despre unele dintre chestiunile de fizică a particulelor din 3 Body Problem”, își amintește Kenzie.

„Trebuie să fii capabil să comunici, trebuie să fii capabil să conduci dacă ești într-o poziție academică de succes”

Kenzie susține că „modul leneș în care sunt prezentați oamenii de știință pe ecran în alte programe și filme este acela de genii singuratice. Pentru o mulțime de cercetări moderne, nu este așa. Faptul că toate personajele se cunosc între ele și sunt foarte prietenoase pentru că și-au făcut doctoratele împreună în același grup pare foarte plauzibil.

De asemenea, cred că majoritatea fizicienilor sunt foarte capabili din punct de vedere social. Lucrăm în echipe din ce în ce mai mari. Trebuie să fii capabil să comunici, trebuie să fii capabil să conduci dacă ești într-o poziție academică de succes, trebuie să fii capabil, practic, să convingi pe cineva să-ți finanțeze cercetarea, fie că te angajează, fie că îți acordă finanțare”.

„Nu cred că este nimic rău în faptul că serialul încearcă să progreseze standardele prin prezentarea a ceva mai divers”

Oamenii de știință au analizat scenariul celui mai urmărit serial de pe Netflix, „3 Body Problem”

Pe de altă parte, Kenzie susține că există un lucru care, probabil, nu corespunde realității. Și anume faptul că „există destul de multe femei – aproximativ jumătate dintre femei – și un amestec bun de origini etnice în distribuția actuală a serialului. Adevărul, din păcate, este că absolvenții de fizică ar fi probabil 70% bărbați albi într-un loc ca Oxford. Dar, știți, sperăm că acest lucru se îmbunătățește”.

„Sunt doar unul sau doi care mai fac fizică fundamentală”

La rândul său, Xavier Dumusque, cercetător din domeniul științelor planetare la Universitatea din Geneva susține că ce i-a plăcut și „este și un pic adevărat este că sunt cinci foști doctoranzi în fizică și, în final, sunt doar unul sau doi care mai fac fizică fundamentală”. „Toți ceilalți fac alte lucruri – toți au succes. Aceasta este realitatea. Am avut zece prieteni apropiați care au terminat doctoratul, iar acum am rămas doar doi în mediul academic. Ceilalți fac o mulțime de lucruri superinteresante”, a spus specialistul.

Ar putea oare extratereștrii să supraviețuiască?

Întrebat dacă extratereștrii ar putea să supraviețuiască, după ce planeta lor a fost aruncată între stele, Dumusque spune că „Alpha Centauri este într-adevăr un sistem triplu, care are două stele strălucitoare, Alpha Centauri A și B, și o stea mică, Proxima Centauri, care este cea mai apropiată de noi.

De fapt, nu a fost clar pentru o lungă perioadă de timp dacă cea de-a treia stea, Proxima, era legată de sistem – deoarece este foarte, foarte departe, într-adevăr la limita sistemului”. Acesta menționează că interacțiunea gravitațională a Proximei asupra celor două stele principale este extrem de mică. „Astfel, ceea ce au arătat în show – toată această instabilitate datorată celui de-al treilea corp – în realitate, nu se întâmplă în acest sistem.

„Stelele mici precum Proxima au o activitate magnetică intensă și erupții și emit multe raze X, ceea ce nu favorizează viața”

Există o planetă în jurul lui Proxima și este o planetă interesantă, deoarece steaua este mult mai mică și mai rece decât Soarele nostru. Astfel, deși planeta orbitează în jurul ei cu o perioadă de doar aproximativ 15 zile, temperatura de la suprafața planetei este mai mult sau mai puțin de 0 °C. Din punct de vedere al temperaturii, ar putea fi locuibilă, deși nu confortabilă. Dar stelele mici precum Proxima au o activitate magnetică intensă și erupții și emit multe raze X, ceea ce nu favorizează viața”, relatează omul de știință.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre