Simona Ionescu / Redactor Șef

Onfim, copilul de 7 ani care s-a semnat pe un desen acum 800 de ani

Onfim, copilul de 7 ani care s-a semnat pe un desen acum 800 de ani
O descoperire de excepție a fost făcută acum 70 de ani. În Novgorod (Rusia modernă) au fost găsite peste 1100 de desene făcute pe coajă de mesteacăn. Dintre toți artiștii anonimi de atunci, un copil de șapte ani și-a scris și numele.

Un desen a fost realizat acum aproximativ 800 de ani de un băiat de șapte ani pe nume Onfim, care locuia în Novgorod (nordul Rusiei modernă). Surpriza a fost că scrierile lui Onfim sunt ușor de descifrat. El a folosit litere chirilice, așa cum se face astăzi în Rusia.

Onfim, copilul de 7 ani care s-a semnat pe un desen acum 800 de ani

Onfim a fost un băiat de 7 ani care a făcut o surpriză lumii moderne. El a desenat acum 800 de ani, pe coajă de mesteacăn, diverse scene din viața lui și s-a și semnat.

În 1951, în Novgorod, în nordul Rusiei de azi, au fost găsite peste 1100 de bucăți de mesteacăn cu desene primitive (doodle) aparținând unui copil pe nume Onfim. Lumea științifică a fost șocată să afle că erau vechi de peste 700 de ani, făcându-le cele mai vechi desene confirmate pentru copii din lume.

Onfim era un elev de șapte ani din Republica Novgorod, care se întindea între nordul Rusiei și Finlanda. Rusia nu era o țară unificată, ci o alianță a diferitelor regate și republici, Novgorod fiind unul dintre ele. Doodles-urile lui Onfim dezvăluie multe despre viața medievală a unui copil rus la acea vreme.

Scrierile lui Onfim sunt ușor de descifrat. El a folosit alfabete chirilice, așa cum se face astăzi în Rusia
Băiatul de șapte ani pe nume Onfim are statuie în Novgorod

Toate desenele sale au fost făcute pe scoarțe de mesteacăn. Școlile din Novgorod foloseau scoarțe de mesteacăn uscate ca hârtii datorită abundenței de lemn de acest fel în Novgorod. Statul era relativ bogat în comparație cu alte regate rusești datorită dominanței lor în comerțul cu blănuri. Mulți își permiteau să-și trimită copiii la școală. La fel ca Onfim, mulți copii au învățat să citească și să scrie la o vârstă fragedă. Scrierile lui Onfim sunt ușor de descifrat, deoarece a folosit alfabete chirilice, așa cum face astăzi Rusia.

În desenul lui, Onfim și-a pus numele lângă un războinic victorios. Fragmentele oferă o privire încântătoare și neobișnuită într-o sală de clasă din secolul al XIII-lea, copiii învățând să citească și se plictisesc. Sursa: lithub.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre