Cercetătorii sud-coreeni speră să placă orezul lor hibrid nou dezvoltat, crescut într-un laborator cu celule de mușchi și grăsime de vacă în interiorul boabelor de orez.
Orezul colorat în roz ar putea oferi o sursă de proteine mai ieftină și mai durabilă din punct de vedere ecologic, cu o amprentă de carbon mult mai mică decât carnea de vită, spun cercetătorii.
„Orezul are deja un nivel ridicat de nutrienți, dar adăugarea de celule de la animale îl poate spori și mai mult”
„Imaginați-vă obținerea tuturor nutrienților de care avem nevoie din orezul proteic cultivat celular. Orezul are deja un nivel ridicat de nutrienți, dar adăugarea de celule de la animale îl poate spori și mai mult”, a declarat autorul principal Sohyeon Park într-un comunicat de presă, când studiul a fost publicat în revista Matter.
Cum procedează specialiștii? Mai întâi acoperă orezul cu gelatină de pește pentru a ajuta celulele de carne să se fixeze mai bine. Apoi, introduc celule stem din mușchi și grăsime de vacă în boabele de orez, care sunt lăsate la cultivat într-o casetă Petri.
Celulele de carne cresc apoi pe suprafața bobului de orez și în interiorul bobului în sine
Animalele au „schele biologice” microscopice care ajută celulele să crească pentru a forma țesuturi și organe. Iar boabele de orez au o structură poroasă și organizată care imită această schelă, precum și molecule care hrănesc în continuare aceste celule, se arată în studiu.
Celulele de carne cresc apoi pe suprafața bobului de orez și în interiorul bobului în sine. După aproximativ 9 – 11 zile, se obține produsul final. Pe care studiul îl descrie ca „amintind de sushi microbeef și are o textură, un profil nutrițional și o aromă diferite de cele ale boabelor de orez tradiționale”.
Are un conținut mai ridicat de proteine și grăsimi
Orezul de vită este mai ferm și mai fragil decât textura lipicioasă și moale a orezului obișnuit și are un conținut mai ridicat de proteine și grăsimi, conform studiului.
Oamenii de știință au aburit orezul pentru a-l analiza, descoperind că orezul cu un conținut mai ridicat de mușchi mirosea mai mult a carne de vită și migdale, în timp ce orezul cu un conținut mai ridicat de grăsimi mirosea a smântână sau ulei de cocos.
„A fost creat un ingredient alimentar nou care poate depăși criza alimentară a omenirii”, susțin specialiștii. Aceștia susțin că noile soluții sunt esențiale pentru a depăși „preocupările în creștere privind sănătatea, riscurile bolilor infecțioase, schimbările climatice și deficitul de resurse”.
„Diete mai sănătoase și mai prietenoase cu clima în viitor”
Dar grupul de cercetători coreeni afirmă că produsul lor ar putea avea un avantaj. Acesta utilizează ingrediente sigure, accesibile și la prețuri accesibile, ceea ce face ca produsul final să fie produs în mod sustenabil și ușor pentru portofel, potrivit studiului.
Neil Ward, specialist în domeniul agroalimentar și al climei și profesor la Universitatea East Anglia, care nu a fost implicat în studiu, a declarat că datele par „foarte pozitive”, având potențialul de a ajuta la dezvoltarea unor „diete mai sănătoase și mai prietenoase cu clima în viitor”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook