Simona Ionescu / Redactor Șef

Praz umplut cu orez, o rețetă de post așa cum gătea bunica. Plus încă una!

Praz umplut cu orez, o rețetă de post așa cum gătea bunica. Plus încă una!
E vremea prazului. Se găsește pe tarabele din piață, dar și în supermarketuri. Fiind post, m-am gândit la două rețete cu praz așa cum le prepara bunica și străbunica.

Prima rețetă e mai deosebită. Eu n-am mâncat-o nicăieri, nici în vreun restaurant, nici la vreo masă pregătită de prieteni. În general suntem obișnuiți cu mâncarea de prez cu măsline, limbă cu măsline în care tocăm și un fir de prez sau cu stufatul de miel sau cu carne de pui.

Praz umplut cu orez

Pentru a găti această rețetă avem nevoie de 4-5 fire de praz, 250 g orez, ulei – o lingură, făină, zeamă de lămâie, două linguri de bulion, verdeață tocată, o ceapă, puțin zahăr și sare.

Se taie prazul curățat în bucăți lungi de șase-șapte centimetri și să opăresc în apă clocotită. Se scoate mijlocul firelor de praz și se lasă deoparte. Orezul se călește în ulei încins împreună cu miezul tocat de la praz. Se înăbușă cu sare, se adaugă și verdeața tocată și se amestecă pe foc până se înmoaie orezul. Apoi se umplu bucățelele de praz cu acest orez.

Separat se prepară un rântaș din ceapă prăjită în ulei și făină, care se stinge cu puțină apă clocotită în care s-a dizolvat bulionul.

Bucățelele de praz umplute se fierb în acest sos de bulion, la foc mic, scuturând din când în când cratița ca să nu se lipească și pentru ca sosul să cuprindă bine toate bucățile de prez umplut. Se adaugă zahăr și zeamă de lămâie. Apoi se dă la cuptor ca să se rumenească.

Praz cu măsline

mancare de praz
Mâncare de praz cu măsline

Pentru această rețetă avem nevoie de patru fire de praz, de 100 g măsline, trei linguri de ulei, un sfert de linguriță de zahăr, două lingurițe de oțet, două lingurițe bulion, sare și piper.

Se curăță prazul, se spală și se taie bucăți nu prea mari. Se opărește apoi cu apă clocotită. Prazul se pune la scurs bine de apă, după care se pune într o cratiță cu ulei fierbinte și se lasă să se prăjească ușor. Este bine să puneți un capac la cratiță ca să se înăbușească leguma. Apoi adăugați niște apă ca sa se fiarbă bine. Se adaugă sarea, piperul, bulionul, zahărul, oțetul și măslinele, de preferabil cu sâmburii scoși punct. La sfârșit se dă la cuptor ca să scadă bine și să se rumenească.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre