Legislația referitoare la protecția și promovarea drepturilor copilului suferă modificări semnificative în această săptămână, conform unei legi publicate recent. Acum, înstrăinarea părintească va fi recunoscută ca o formă de violență psihologică și va avea consecințe juridice. De asemenea, actul normativ prevede că, pe lângă raportarea cazurilor de abuz sau neglijare a copilului, linia telefonică națională 119 va permite și raportarea cazurilor de înstrăinare părintească.
Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului preciza că „pentru semnalarea cazurilor de abuz sau de neglijare a copilului, la nivelul fiecărei direcții generale de asistență socială și protecția copilului se înființează obligatoriu telefonul copilului, al cărui număr va fi adus la cunoștința publicului.”
Înstrăinarea părintească, pedepsită prin lege
Această prevedere se schimbă începând cu 10 mai, conform Legii 123/2024, astfel încât și cazurile de înstrăinare părintească pot fi raportate la telefonul copilului.
Numărul unic național 119, introdus prin OUG 105/2021, este operațional de peste doi ani și permite raportarea tuturor situațiilor care nu necesită intervenția imediată a autorităților, dar în care un copil poate suferi din cauza abuzului, exploatării, neglijării sau violenței. Apelurile la acest număr sunt gratuite pentru apelanți, iar costurile sunt suportate de operatorii de telefonie. Numărul 119 este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România.
În decurs de un an de la lansare, peste 90.000 de apeluri au fost înregistrate la 119, conform autorităților. Noua lege care permite semnalarea înstrăinării părintești la telefonul copilului stabilește că această practică, care implică împiedicarea sau distrugerea relației dintre un copil și un părinte, va fi considerată violență psihologică și va avea consecințe juridice.
Ce este înstrăinarea părintească
Conform legii, înstrăinarea părintească este văzută ca o formă de violență psihologică prin care unul dintre părinți, în mod intenționat, urmărit sau asumat, generează sau acceptă și folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate nejustificate sau disproporționate față de celălalt părinte.
Lega care se referă la protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi introduce definirea noţiunii de înstrăinare părintească, considerată o formă a violenţei psihologice din partea părintelui către copil a fost promulgată pe 30 Aprilie 2024 de către președintele Klaus Iohannis.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook