În anul 1923, la Constantinopol, când s-a trecut de la calendarul iulian la calendarul gregorian, Biserica Ortodoxă s-a scindat în Biserica pe Stil Vechi și cea pe Stil Nou.
Pe 7 ianuarie se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi. De ce se pregătesc 12 feluri de mâncare
Specialiștii spun că și cei care sărbătoresc Crăciunul pe stil vechi au aceleași tradiții și obiceiuri ca și noi. Diferența constă în faptul că în Ajunul marii sărbători gospodinele pregătesc 12 feluri de mâncare, de post, în numele celor 12 apostoli.
La masa de Crăciun se bea vin roșu și vodcă
Vechea tradiție spune că în noaptea de Ajun, copiii și adolescenții se vor îmbrăca în costum popular și vor merge la colindat. După ce sunt colindați, gospodarii se pun la masă și, după ce răsare prima stea pe cer, vor lua Cina Sfântă.
Nici un credincios nu lipsește de la Sfânta Liturghie, apoi oamenii se așează la masă.
Se consumă atât purcel de lapte la jar, cât și pește, sarmale, borșuri și beau vin roșu și votcă. Rușii lipoveni au întotdeauna pe masă haladet (piftie cu reţetă specială) dar și lapsa (tăieţei fierţi în supă de pui) și vareniki (colţunaşi cu brânză).
De ce se pun bani sub fața de masă
Din cele mai vechi timpuri, la sărbătoarea Nașterii Domnului, sub fața de masă creștinii de rit vechi vor pune bani și câteva fire de fân. În acest fel se crede că va fi atrasă bogăția. Acestea vor fi scoase doar de Bobotează, care anul acesta se va sărbători pe stil vechi pe data de 19 ianuarie. De asemenea, se face plăcintă cu dovleac în care este pusă o monedă. Cine va găsi banul, va avea noroc tot anul.
Sursă foto: dozadebine
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook