Simona Ionescu / Redactor Șef

Pensia care va împărți România în oameni onești și muncitori și șmecheri. Cine o va primi și de când

Pensia care va împărți România în oameni onești și muncitori și șmecheri. Cine o va primi și de când
Pe lângă pensiile de vechime, pe bază de contribuție, de la 1 ianuarie 2024 ar urma să intre în vigoare un nou tip de pensie în România. De aceasta vor beneficia primarii, viceprimarii, șefii de consilii județene și vicepreședinții de consilii județene care au ocupat funcții în administrația locală din 1992 și până în prezent și au cel puțin un mandat complet în administrația locală.

Pe de altă parte, opoziția cere Guvernului ca noul tip de pensie să fie amânată cu un an. Aceștia susțin că un asemenea demers ar putea împărți România în oameni onești și muncitori și șmecheri.

„Cine dă mai multe putere acestor legi, acestor pensii speciale”

„Este un concurs între Parlament și Curtea Constituțională: cine dă mai multă putere acestor legi, acestor pensii speciale. Cine face ca aceste pensii speciale să nu dispară niciodată. Aceste pensii speciale împart România în oameni onești și muncitori și șmecheri”, a spus Anca Dragu, fost ministru de Finanțe şi senator USR. Decizia finală legată de aceste pensii rămâne la latitudinea Executivului.

Pensionarii vor avea pensii mai mari

Pe de altă parte, în 2024 va fi mărită și pensia bunicilor în două tranșe. De la 1 ianuarie va avea loc indexarea cu 13,8%, iar de la 1 septembrie se va face o recalculare. „Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii.

Cresc pensiile speciale de la 1 ianuarie 2024

„Pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei”

Avem un exemplu aici, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani. În momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei. La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei. Începând cu data de 1 septembrie 2024, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a declarat Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii.

Analiștii spun că prețurile vor continua să crească

Chiar dacă pensiile se vor majora și prețurile vor crește, așa că bunicii nu vor simți că au portofelul mai plin. „Prețurile în 2024 vor continua să crească. Faptul că se temperează inflația nu înseamnă că câștigurile noastre vor arăta mai bine. Dimpotrivă, prețurile vor continua să crească poate mai puțin decât în prezent, iar puterea noastră de cumpărare se va reduce. Iar cei mai afectați de această situație sunt și cum pensionarii care au pensii undeva până în 1000-802.000 lei”, a mărturisit Adrian Negrescu, analist financiar, la Antena 3 CNN.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre