Mult așteptata carte de memorii a ducelui de Sussex, Spare, urmează să ajungă pe rafturi pe 10 ianuarie. Doar că în spatele poveștii e altceva decât dorința de a face „lumină”. Deși a declarat, inclusiv în mini-documentarul de pe Netflix că vrea să își facă auzită propria versiune a poveștii vieții sale, adevărul despre renunțarea la funcțiile regale și plecarea din Marea Britanie peste Ocean, altceva se află în spatele mult așteptatei cărți de memorii.
Așa cum presa străină a remarcat, prințul a negociat dur, ca la piață, și, în final, cine a dat mai mult a câștigat dreptul de a-i publica memoriile. O carte care, așa cum am spus, în teorie vine să facă „lumină”, dar care, în realitate, e o super afacere, una din care prințul câștigă zeci de milioane de dolari.
ETonline are informații din interior despre contractul profitabil pentru mai multe cărți al prințului, semnat cu Penguin Random House, editorul care se află în spatele poveștii acestuia. Pentru că nu este vorba de o singură carte. Ci de patru. Iar pentru a-și spune povestea prințul va încasa, se pare, câte 10 milioane de dolari per volum.
ET a aflat că Prințul Harry are un contract pentru patru cărți cu Penguin Random House în valoare de 35 – 40 de milioane de dolari, scrie sursa citată. Fostul succesor la tronul britanic a anunțat pentru prima dată contractul editorial în iulie 2021.
Spare, un volum de memorii personale
Prima sa lansare în cadrul contractului de carte, Spare, este un volum de memorii personale care, se pare, va aborda totul, de la copilăria lui Harry crescut în atenția publicului, până la serviciul său militar în Afganistan, și apoi la momentul în care a devenit soț și tată. De asemenea, cartea ar urma să atingă și sensibilul subiect Megxit, ruptura prințului foarte mediatizată cu fratele său, prințul William, și de alți membri seniori ai familiei regale.
E de așteptat ca următoarele cărți din cadrul contractului cu Penguin Random House să acopere alte fațete ale vieții prințului Harry în serviciul public. Una dintre aceste cărți va aborda Jocurile Invictus, pe care Harry le-a lansat în 2014. Înaintea lansării volumului Spare, extrase din memoriile profund personale ale prințului Harry au devenit virale. Miercuri, The Guardian a publicat un extras din memorii care detaliază un presupus incident fizic cu William, din 2019. Harry susține că William l-a atacat fizic, în bucătărie, după ce cei doi s-au certat din cauza soției sale, Meghan Markle.
Potrivit publicației, Harry descrie o confruntare la locuința sa din Londra în 2019, în care ducele de Sussex susține că William a numit-o pe Meghan „dificilă, nepoliticoasă și abrazivă”, lucru care l-a supărat teribil pe Harry, care și-a numit fratele un „papagal al narațiunii din presă”, apoi lucrurile au escaladat în violențe fizice urmate de vânătări pe corpul prințului.
Continuând dezvăluirile intime pentru care a fost plătit, prințul Harry recunoaște în Spare că a consumat cocaină în adolescență și spune că și-a început viața sexuală la 17 ani cu o „femeie mai în vârstă”. A făcut, în alte interviuri legate de promovarea cărții, și alte mărturisiri, vorbind despre relația sa cu familia regală. Câteva fragmente au fost date deja publicității. Ducele de Sussex spune și că i-a cerut tatălui său, acum rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, să nu se recăsătorească. Nunta cu actuala soție, Camilla, a avut loc în 2005.
Cartea de memorii trebuia lansată în septembrie
Cartea trebuia să fie lansată în 2022, dar a fost amânată în urma morții reginei Elisabeta a II-a, la 8 septembrie. Spare îi duce pe cititori înapoi în timp, la una dintre cele mai usturătoare imagini ale secolului XX: doi băieți tineri, doi prinți, mergând în spatele sicriului mamei lor, în timp ce lumea privea îndurerată și îngrozită.
În timp ce Diana, prințesa de Wales, era înmormântată, miliarde de oameni se întrebau ce trebuie să gândească și să simtă prinții – și cum se vor desfășura viețile lor de atunci încolo, se arată în comunicatul de presă transmis de editura care mai spune că „în sfârșit” va putea fi cunoscută povestea lui Harry, completată cu „onestitate crudă și fără menajamente”.
Presa străină îl demolează pe prințul Harry pentru că și-a vândut memoriile
Presa străină nu a rămas indiferentă la subiect, și îl taxează grav pe prințul Harry care și-a tranzacționat memoriile, făcând din publicarea lor o super afacere. „Familia regală se pregătește pentru noi dezvăluiri compromițătoare în cartea de succes pentru care Harry a primit un avans de 35 de milioane de dolari, ca parte a unui contract pentru două cărți. Harry a început să scrie cartea în timp ce regina era în viață, însă lansarea a fost amânată pentru ca detaliile despre funeraliile reginei să poată fi incluse într-un capitol actualizat. (…)
Faptul că Harry a scris despre momente private de familie și despre detalii ale unor conversații intime va fi îngrijorător și supărător pentru familia regală. Potrivit unor surse apropiate lui William, acesta este furios că Harry a dezvăluit detalii despre conversațiile lor private și despre daunele pe care Harry le provoacă familiei regale. Sursa a mai spus că există „o problemă masivă de încredere” între frați, William fiind îngrijorat că orice comunicare pe care o are cu fratele său va fi făcută publică”, notează Vanity Fair.
„Prințul Harry e puțin probabil să dea înapoi un contract de 35 de milioane de lire sterline pentru a-și pune cartea la păstrare”, susține un expert regal citat de Express, în contextul în care se știe că familia regală britanică face eforturi pentru a bloca apariția cărții.
Marca scrie că „deși dacă familia regală vrea să oprească publicarea cărții lui Harry, este aproape imposibil. A existat o discuție în jurul întrebării cheie: Putem opri cartea?, a declarat o sursă pentru The Sun. (…) Prințul Harry a primit peste 35 de milioane de dolari în cadrul unui contract cu Penguin Random House. Cartea este aproape gata să ajungă la public, iar nimeni din familia regală nu va citi cartea lui Harry înainte de distribuirea masivă a acesteia”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook