În fiecare an, în luna august, cea mai spectaculoasă ploaie de meteoriți încântă privirile. Anul acesta, Perseidele, cunoscute și ca „lacrimile Sfântului Laurențiu” vor atinge apogeul în noaptea de 11 spre 12 august.
Perseidele din acest an vor fi ușor afectate de o lună în creștere cu 53%
Anul acesta, vârful ploii de meteori Perseide va fi în nopțile de 11-12 august, când specialiștii spun că privitorii pot vedea până la 100 de meteori pe oră. Sigur, acest lucru poate fi afectat de lumina lunii.
Un aperitiv fabulos: pâine umplută
Potrivit NASA, Perseidele din acest an vor fi ușor afectate de o lună în creștere cu 53%, dar luna va apune chiar în momentul în care Perseidele vor începe să atingă apogeul. Acest lucru înseamnă că, dacă vă aflați într-o zonă lipsită de poluare și vă bucurați de un cer senin, s-ar putea să puteți vedea destul de mulți meteori pe parcursul nopții.
Sunt cunoscute sub numele de „lacrimile Sfântului Laurențiu”
Perseidele provin de la cometa 109P Swift-Tuttle și sunt observate de secole. Ele sunt cunoscute sub numele de „lacrimile Sfântului Laurențiu”, făcând referire la martiriul Sfântului Laurențiu din 10 august 258 d.Hr.
Această ploaie de meteoriți este renumită pentru vizibilitatea sa în timpul nopților calde de vară, ceea ce o face un eveniment popular atât pentru privitorii ocazionali, cât și pentru astronomii experimentați.â
Găsiți un loc fără lumini nocturne în apropiere
Pentru a putea privi Perseidele așa cum trebuie, găsiți un loc fără lumini nocturne în apropiere. Îmbrăcați-vă călduros, întindeți pe un covor de pământ sau un sac de dormit și priviți stelele. Aveți răbdare și acordați ochilor suficient timp pentru a se adapta la întuneric.
Perseidele au fost deosebit de spectaculoase la începutul și mijlocul anilor 1990, anul celei mai recente reveniri a cometei Swift-Tuttle (în decembrie 1992). De atunci, însă, ele au revenit la normal. Cometa se va întoarce abia în luna august a anului 2126.
Cine a fost Sfântul Laurențiu
Una dintre cele mai faimoase povești care implică Perseidele provine din creștinismul timpuriu, care leagă acest eveniment ceresc de data martiriului lui Laurențiu, unul dintre cei șapte diaconi ai orașului Roma în secolul al III-lea d.Hr.
În 258 d.Hr., pentru a distrage atenția maselor de la războiul constant din timpul domniei sale, împăratul roman Valerian a ordonat executarea fără milă a zeci de lideri ai bisericii catolice, inclusiv a lui Laurențiu, care avea atunci doar 33 de ani. Autoritățile romane, rareori subtile și lipsite de milă, l-au torturat pe Laurențiu prăjindu-l de viu pe un grătar.
Deși condamnat și suferind foarte mult, Laurențiu și-a batjocorit răpitorii și a strigat: „Sunt deja prăjit pe o parte și, dacă vrei să fiu bine gătit, este timpul să mă întorci pe cealaltă”. Cu acest comentariu curajos, Laurențiu a devenit patronul comedianților.
Dar data la care a murit, 10 august, a fost cunoscută în întreaga lume și pentru un spectacol anual de „stele căzătoare”. În Europa medievală, acest spectacol de meteoriți a devenit cunoscut sub numele de „Lacrimile înflăcărate ale Sfântului Laurențiu”.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook