Simona Ionescu / Redactor Șef

Peștele de la mânăstire a provocat moartea pacienților din spitalul de psihiatrie? E prima bănuială, s-au ridicat probe

Peștele de la mânăstire a provocat moartea pacienților din spitalul de psihiatrie? E prima bănuială, s-au ridicat probe
Nenorocire la spitalul de psihiatrie Murgeni, aflat în subordinea primăriei din aceeași localitate. Pacienții au consumat pomană de la mănăstirea Florești, constând în produse din pește, dar și conserve din pește și icre. Ulterior, trei pacienți au murit și alți 20 au avut probleme digestive.

În cursul zilei de 21 noiembrie, când s-a sărbătorit Intrarea în biserică a Maicii Domnului, pacienții și o parte din personalul spitalului au consumat preparate din pește primite în dar de la mănăstirea Florești. Dar și conserve din pește și icre, susțin jurnaliștii de la Vremea Nouă. Din nefericire, trei oameni au murit, un pacient (68 de ani)e în stare critică, iar alți zeci sunt internați în spitale de urgență.

Trei oameni au murit

Calvarul a început în cursul nopții de 22 noiembrie, când un pacient a prezentat simptome digestive, diaree și vărsături. Aceleași probleme le-au avut în cursul zilei de 22 noiembrie și alți pacienți. Din nefericire, trei oameni au murit până în acest moment: doi bărbați de 45, respectiv 54 de ani și o femeie în vârstă de 50 de ani. Decesele s-au produs rapid, după o oră și jumătate-două de la declanșarea primelor simptome.

Cu puțin timp în urmă s-a aflat că au început să aibă complicați și zece angajați ai spitalului de psihiatrie Murgeni  care, se pare, că ar fi mâncat produsele oferite de mănăstire. Presa locală a transmis că cel puțin 20 de persoane au fost luate cu salvările și spitalizate.

„Bolnavii au mâncat la micul dejun icre, iar seara conserve”

„Am verificat cu domnul manager conservele care s-au dat marți seara la cină. Pentru că, în afară de ce au adus cei de la Mânăstirea Florești, bolnavii au mâncat la micul dejun icre de pește, iar seara conserve. M-am uitat pe termenele de valabilitate ale acestor produse și de exemplu la conservele din pește am observat că acestea se expiră în 2026 și provin din același lot. Este posibil și de la aceste produse să fie probleme”, susține primarul Murgeniului, inginerul zootehnist Eduard Cazacu.

Pacienții au fost duși la spitalul din Bârlad

După ce situația a ajuns la urechea reprezentanților DSP Vaslui, aceștia au anunțat Ministerul Sănătății care imediat a organizat o celulă de criză și au dispus transferul pacienților la spitalul din Bârlad. Transferul a avut loc cu ambulanțe pentru victime multiple.

Trei pacienți de la spitalul Murgeni au murit după ce au consumat pește primit în dar de la mănăstirea Florești. Sursă foto: Vremea Nouă

DSP Vaslui a luat probe

Reprezentanții DSP Vaslui au luat probe de mâncare de la spitalul de psihiatrie din Murgeni care au fost duse la analize la laboratorul IML Iași. De asemenea, a fost luată și lista cu meniurile care le-au fost date pacienților spitalului în ultimele trei zile.

Se verifică acum și  dacă mănăstirea care a dat de pomană preparatele din pește are autorizație sanitar-veterinară pentru bucătărie, dar și autorizație pentru a face catering. Potrivit Vremea Nouă, există surse care spun că administratorul spitalului nu ar fi avut voie să primească alimente care nu erau certificate și controlate.

Într-adevăr, administratorul a recunoscut că nu avea voie să primească mâncarea, dar că a mai primit pomană de la mânăstire și la altă sărbătoare și nu au fost probleme.

Preotul de la mănăstirea Florești susține că aceeași mâncare au consumat-o și slujitorii Domnului

Starețul mănăstirii de la Florești, părintele Ariton Iezechiel, nu crede că peștele pangasius ar fi de vină pentru moartea oamenilor. Mai ales că din această mâncare au consumat și slujitorii Domnului.

„Mâncarea care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice.

Încă odată repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul mânăstirii.

Pangasius, un pește care trebuie evitat

Cât e de periculos consumul de pangasius

Despre pericolul consumului de pangasius s-a tot vorbit în ultimii ani, acest tip de pește generând alarmă în rândul românilor și nu numai. Pangasius este un tip de pește de apă dulce originar din Vietnam, unul dintre cei mai consumați pești din lume, deoarece este ieftin de obținut și nu are oase, ceea ce îl face o alegere populară.

Pangasius este pescuit în principal în Mekong, unul dintre cele mai poluate râuri din lume, unde este expus la microorganisme foarte toxice și la deversări care conțin metale grele, plastic și reziduuri de pesticide, ceea ce este deosebit de îngrijorător. Un alt motiv de îngrijorare este utilizarea veterinară în fermele piscicole a unor substanțe farmacologice care sunt interzise în UE.

Studiile și cercetările au arătat că acest pește ar putea fi periculos, în special din cauza concentrațiilor ridicate de mercur. De altfel, mai multe mari lanțuri de magazine din Italia și Europa au interzis deja vânzarea acestuia.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre