Beneficiile năutului sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri, de aceea o rețetă de cașcaval din năut va fi pe placul celor care vor să mănânce sănătos. Iată trucurile bucătarului mănăstirii Sihăstria, părintele Silvan.
Ingredientele necesare
Pentru prepararea minunatului cașcaval din năut aveți nevoie de următoarele ingrediente: 250 g năut, 1 litru de apă, 2 linguri cu drojdie inactivă, 2 linguri cu ulei cocos, 1 lingură cu ulei de măsline, 1 linguriță cu turmeric pulbere, 50 g miez nucă/ semințe. Pentru un plus de gust se pot adăuga semințe de floarea soarelui sau dovleac, crude, râșnite, în laptele de năut (100 g semințe la un litru de lapte).
Opțional, puteți folosi și 1 linguriță cu agar-agar. Numit și geloză, este un produs organic cu putere de gelifiere foarte mare, extras dintr-o serie de alge marine roșii.
Mod de preparare
Pentru perioadele de post sau pentru cei care vegetarieni, cașcavalul din năut este o minunăție. Are o masă proteică consistentă și este benefic pentru organism. Pentru început, se pune năutul la hidratat peste noapte în lapte de năut și să fie lăsat măcar 12 ore. „La 200 g năut se pune 500 ml apă plată și blendăm. Când începeți blendatul, puneți la început mai puțină apă pentru a se face o pastă cât mai consistentă și treptat mai adăugați apă. Printr-un vas cu tifon strecurați bine.
„Pentru coagulare, folosiți agar-agar”
Laptele de năut e puțin mai gros și în momentul în care începe să fie fiert trebuie stat lângă el. Stoarceți bine. Se pune la fiert laptele de năut. Cât privește condimentele, eu folosesc sare de Himalaya, zeamă de lămâie, fulgi de drojdie, pentru că vreau să aibă o culoare ușor aurie.
Pentru coagulare, vom folosi agar-agar, care se găsește în magazinele naturiste, sub formă de fulgi. Atenție! Nu este hidrosolubil în apă rece, nu este ca gelatina clasică. Adăugați ingredientele alese, sare, fulgii de drojdie, undeva la un litru de lapte e suficientă o lingură cu fulgi de drojdie.
„Faceți proba pe o farfurie, așa cum procedați și cu dulceața”
Se va îngroșa destul de repede, dar aveți grijă să fie focul mic. Eu pregătesc agar-agar pe bain-marie. Puneți în preparat puțin ulei de cocos, puțin turmeric pentru culoare, adăugăm agar-agar. Faceți proba pe o farfurie, așa cum procedați la dulceață și dacă se mulează când se răcește e ceea ce trebuie.
Dacă veți fierbe mai mult, nu e nici o problemă, va avea o consistență mai dură. Adaug puțină zeamă de lămâie pentru a fi puțin răcoros. După ce opriți focul, aduceți cașcavalul la temperatura camerei, tapetați cu puțin ulei, adăugați preparatul și introduceți în frigider”, este rețeta părintelui bucătar.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook