Cunoscut și sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteană, năutul a început să fie cultivat în jurul anului 3.000 Î.Hr. De-a lungul timpului, a fost un aliment preferat de egipteni, greci și romani, iar în zilele noastre, și-a câștigat popularitatea prin valorile nutriționale pe care le are, fiind o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și proteine.
Ingrediente pentru 4 – 6 porții de mâncare cu năut și rodii
2 conserve de năut
2 lingurițe de praf de usturoi
2 lingurițe de paprika afumată
2 lingurițe de oregano uscat
½ linguriță de condimente la alegere
2 linguri de ulei de măsline, plus o cantitate suplimentară pentru stropire
Sucul de la ½ lămâie
1 cățel de usturoi
100 g de tahini, plus o cantitate suplimentară pentru stropire
o mână de frunze de pătrunjel tocate fin
80 g de semințe de rodie
fulgi de piper turcesc/sumac
Pâine pentru servit
Sare
View this post on Instagram
Mod de preparare
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius, cu ventilator, dacă aveți, fși scurgeți o cutie de năut. Se clătește și se scurge excesul de apă. Se transferă într-o tavă de copt și se usucă cu hârtie de bucătărie. Adăugați pudra de usturoi, paprika afumată, oregano, condimente, un vârf de cuțit de sare și uleiul de măsline. Se amestecă bine și se prăjesc timp de 20 – 25 de minute până când devin crocante.
Între timp, pentru a face hummusul, scurgeți cealaltă cutie de năut, rezervând apa de năut din conservă. Puneți năutul, 120 ml din apa de năut, lămâia, usturoiul, 100 ml de tahini și un praf bun de sare în blender și amestecați până când obțineți o compoziție foarte omogenă. Dacă pare un pic cam gros, mai adăugați 10-20ml de apă de năut.
Pentru servire, se răstoarnă năutul într-un bol și se adaugă pătrunjelul și semințele de rodie. Amestecați împreună. Apoi învârtiți humusul pe o farfurie de servire. Acoperiți cu năutul și presărați deasupra niște fulgi de piper turcesc. Serviți imediat cu tot ce vă place alături.
Sursa: Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook