Mâncare cu năut crocant, cu rodie și humus

Mâncare cu năut crocant, cu rodie și humus
Acesta poate deveni și pentru voi unul dintre preparatele preferate pentru cină sau pentru a fi servite între mese.  Năutul și rodiile se combină spectaculos împreună cu hummusul.

Cunoscut și sub denumirea de fasole Garbanzo sau fasole egipteană, năutul a început să fie cultivat în jurul anului 3.000 Î.Hr. De-a lungul timpului, a fost un aliment preferat de egipteni, greci și romani, iar în zilele noastre, și-a câștigat popularitatea prin valorile nutriționale pe care le are, fiind o sursă bună de vitamine, minerale, fibre și proteine.

Ingrediente pentru 4 – 6 porții de mâncare cu năut și rodii

2 conserve de năut

2 lingurițe de praf de usturoi

2 lingurițe de paprika afumată

2 lingurițe de oregano uscat

½ linguriță de condimente la alegere

2 linguri de ulei de măsline, plus o cantitate suplimentară pentru stropire

Sucul de la ½ lămâie

1 cățel de usturoi

100 g de tahini, plus o cantitate suplimentară pentru stropire

o mână de frunze de pătrunjel tocate fin

80 g de semințe de rodie

fulgi de piper turcesc/sumac

Pâine pentru servit

Sare

 

View this post on Instagram

 

A post shared by John Gregory-Smith (@johngs)

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius, cu ventilator, dacă aveți, fși scurgeți o cutie de năut. Se clătește și se scurge excesul de apă. Se transferă într-o tavă de copt și se usucă cu hârtie de bucătărie. Adăugați pudra de usturoi, paprika afumată, oregano, condimente, un vârf de cuțit de sare și uleiul de măsline. Se amestecă bine și se prăjesc timp de 20 – 25 de minute până când devin crocante.

Între timp, pentru a face hummusul, scurgeți cealaltă cutie de năut, rezervând apa de năut din conservă. Puneți năutul, 120 ml din apa de năut, lămâia, usturoiul, 100 ml de tahini și un praf bun de sare în blender și amestecați până când obțineți o compoziție foarte omogenă. Dacă pare un pic cam gros, mai adăugați 10-20ml de apă de năut.

Pentru servire, se răstoarnă năutul într-un bol și se adaugă pătrunjelul și semințele de rodie. Amestecați împreună. Apoi învârtiți humusul pe o farfurie de servire. Acoperiți cu năutul și presărați deasupra niște fulgi de piper turcesc. Serviți imediat cu tot ce vă place alături.

Sursa: Instagram

Recomandarile noastre