Simona Ionescu / Redactor Șef

Un medic avertizează. Picioarele pot dezvălui afecțiuni de care nu știți. La ce trebuie să fiți atenți

Un medic avertizează. Picioarele pot dezvălui afecțiuni de care nu știți. La ce trebuie să fiți atenți
Dr. Babak Ashrafi a dezvăluit că picioarele pot semnala multe probleme de sănătate, de la diabet la probleme cardiace, înainte de apariția altor simptome. La ce trebuie să fiți atenți.

Fiți atenți la picioare, avertizează medicul Babak Ashrafi, pentru că ar putea ascunde multe afecțiuni de care nu aveați habar. Iată lucrurile la care trebuie să fiți cei mai atenți.

„Picioarele reflectă starea de sănătate a organelor și sistemelor interne, oferind indicii despre bunăstarea generală. Sănătatea picioarelor poate dezvălui afecțiuni care variază de la probleme circulatorii la boli sistemice, ceea ce le face o parte esențială a evaluărilor de rutină ale sănătății.

„Picioarele albastre sau mov pot indica probleme cardiovasculare”

Decolorarea picioarelor poate indica diverse probleme de sănătate. Picioarele albastre sau mov pot indica și o circulație deficitară sau probleme cardiovasculare. Boala vasculară periferică, cauzată de afecțiuni precum diabetul sau fumatul, poate duce la probleme grave cu circulația, provocând blocaje în vasele de sânge ale picioarelor și picioarelor”, susține specialistul.

Picioarele roșii pot indica o infecție în organism

Medicul susține că un semn de îngrijorare apare și dacă picioarele se înroșesc. Poate fi vorba de o reacție alergică, mai ales dacă apar și mâncărimile, umflăturile sau o erupție cutanată. Dar puteți avea și o infecție în organism, cauzată de bacterii sau ciuperci care pătrund în organism prin mici rupturi ale pielii. „Semnele distinctive ale unei infecții includ roșeață, inflamație, durere, secreții sau miros.

Mergeți urgent la medic dacă aveți aceste simptome. Umflarea este un simptom comun al unei leziuni a piciorului sau gleznei. Ridicați piciorul și încercați să nu puneți prea multă presiune sau greutate pe piciorul afectat. Un pachet de gheață sau un bandaj de compresie pot ajuta, de asemenea, la reducerea umflăturii”, spune doctorul. Dacă picioarele nu sunt umflate tot timpul, e necesar să reduceți aportul de sare și să facă exerciții fizice.

Picioarele umflate sunt și un semn al insuficienței cardiace

Furnicăturile pot indica neuropatie diabetică

Medicul vă sfătuiește să luați măsuri imediat dacă se umflă picioarele, pentru că edemul netratat poate duce la probleme și mai grave, inclusiv dificultăți la mers. În plus, edemul persistent, alături de alte simptome precum dificultăți de respirație, oboseală și bătăi rapide sau neregulate ale inimii, poate fi un semn al unei afecțiuni mai grave, cum ar fi insuficiența cardiacă.

Furnicăturile pot indica neuropatie diabetică

„O senzație persistentă de furnicături sau amorțeală în picioare poate fi, de asemenea, un semn de neuropatie diabetică, un tip de afectare a nervilor care apare la persoanele cu diabet. Și este cauzată de nivelul ridicat al zahărului din sânge, mai ales dacă afectează ambele părți”, avertizează dr. Ashrafi.

Modificări ale pielii și unghiilor

Când vine vorba de modificări ale pielii și unghiilor, specialistul susține că „unghiile groase și galbene ar putea sugera o infecție fungică și pot fi tratate la domiciliu cu tratamente antifungice. Călcâiele uscate și crăpate pot fi rezultatul faptului că stați în picioare perioade lungi de timp, în special pe podele dure și purtați încălțăminte necorespunzătoare”. Există și cazuri însă, în care călcâiele uscate și crăpate pot fi un semn al „unei glande tiroide subactive sau hipotiroidism”.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre