Piedone, cercetat ca suspect de DNA pentru divulgare de informații. „Nu am făcut trafic de influență, nu am luat niciun ban”

Șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, este cercetat ca suspect de DNA pentru divulgare de informații, însă nu s-a dispus nicio măsură împotriva sa. El a fost ridicat de dimineață de autorități de pe litoral, dintr-un hotel unde era cazat, și dus sub escortă la Bragadiru, acolo unde are domiciliul.
Conform informațiilor apărute, Cristian Popescu Piedone este suspectat că ar fi informat patronul unui hotel din Sinaia despre un control iminent și că l-ar fi sfătuit cum să evite sancțiunile. Marți, 22 iulie, procurorii DNA au efectuat percheziții în mai multe locații din județele Ilfov, Constanța și Prahova, una dintre persoanele vizate fiind președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
Surprinzător de multe forțe de ordine la locuința lui Cristian Popescu Piedone, după imaginile difuzate de televiziuni! Deocamdată nu se știe ce au căutat procurorii și judiciariștii la percheziția din casa suspectului.
Ancheta vizează suspiciuni legate de furnizarea unor informații confidențiale către „un agent economic”, anterior unui control oficial. Dacă se confirmă, aceste fapte pot constitui o încălcare gravă a principiilor de neutralitate și transparență pe care funcționarii publici trebuie să le respecte.
Agentul economic este un fost ministru liberal, Dan Radu Rușanu, patron al Hotelului Internațional din Sinaia, și prieten cu Cristian Popescu Piedone de peste 20 de ani, după cum a declarat și acesta la ieșirea din sediul DNA.
Surse judiciare susțin că Piedone va reveni la DNA la ora 17:00 pentru alte lămuriri. Președintele ANPC se pare că nu ar fi dat declarație, invocând că nu a luat la cunoștință ce se află în dosar. Au fost chemați avocații demnitarului pentru a studia dosarul.
După ce a fost dus la audieri, Cristian Popescu Piedone a părăsit instituția fără să se fi dispus vreo măsură împotriva sa. El ar fi cercetat pentru divulgare de informații, context în care avocatul său a cerut să vadă dosarul în care DNA susține că are calitatea de suspect.
În legătură cu informațiile ajunse în spațiul public, conform cărora ar fi favorizat proprietarul de hotel din Sinaia, șeful ANPC a confirmat că Dan Radu Rușanu îi este vechi prieten, dar neagă că i-ar fi oferit informații despre controale.
„Nu ascund faptul că proprietarul hotelului este prietenul meu de ani de zile. Este și el un personaj public. Nu am avut niciun schimb de informații, nu am anunțat și nu am fost”, a afirmat Piedone la ieșirea de la DNA. El susține că întreaga acțiune ar avea în spate altceva decât acuzația care, din punctul lui de vedere, nu se susține.
„Nu am făcut un trafic de influență, nu am luat un leu, mi-am făcut datoria. Că am deranjat, da. Dacă există dovadă, înseamnă că telefoanele mele și ale șoferului meu au fost ascultate”, a mai afirmat Cristian Popescu Piedone.
Pe lângă ancheta DNA, o înregistrare audio apărută în spațiul public a stârnit reacții puternice, mai ales că Piedone pare sub influența băuturilor alcoolice. În înregistrare, atribuită unei conversații între Cristian Popescu Piedone, președintele ANPC, și Sorin Susanu, șeful Corpului de Control al ANPC, se folosesc expresii vulgare și un ton nepotrivit pentru un cadru instituțional. Conținutul sugerează tensiuni interne și posibile intervenții neautorizate în desfășurarea controalelor instituției. Înregistrarea a fost făcută la Constanța, unde Piedone și comisarii se aflau de câteva zile.
Până în prezent, ANPC nu a oferit nicio reacție oficială referitoare la înregistrare sau la ancheta DNA care l-ar viza pe președintele instituției. La rândul lor, procurorii anticorupție nu au comunicat detalii suplimentare, menționând că investigația este în desfășurare.
Pe de altă parte, a apărut o declarație a fostului președinte ANPC, Horia Constantinescu, care arată că între cei doi există un război.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook