Planșeul Unirii, risc catastrofal ignorat. Situația s-a agravat, semnalizează Termoenergetica și primarul Daniel Băluță

Primăria sectorului 4, condusă de Daniel Băluță face mari eforturi să demareze lucrările de consolidare la Planșeul unirii, aflat într-o stare avansată de degradare, dar Primăria Capitalei nu mișcă un deget. Mai mult, primarul general Nicușor Dan a blocat totul, invocând lipsa autorizațiile complete. Consecințele sunt catastrofale.
„Centrul Bucureștiului stă să se prăbușească, la propriu! Noi tasări ale plăcilor de beton ce susțin asfaltul din zona «Piața Unirii» pun în pericol traficul rutier!
Spațiul public aferent zonei «Piața Unirii», ce include obiectivele de infrastructură critică – Planșeul Unirii și Pasajul Unirii, pune în pericol atât circulația mașinilor, cât și a pietonilor, ca urmare a unor noi tasări ale plăcilor de beton care acoperă sistemul de distribuție a agentului termic”, a comunicat, duminică, Primăria Sectorului 4, anunțând conferința de presă a edilului Daniel Băluță.
Planșeul Unirii, care a fost construit cu peste un secol în urmă, susține traficul rutier, pietonal și o parte din infrastructura subterană, inclusiv Pasajul Unirii, precum și magistralele de metrou M1 și M2. Ultimele evaluări, prezentate în septembrie 2024, au indicat un risc seismic gradul I, ceea ce înseamnă că structura este extrem de vulnerabilă chiar și la cutremure de intensitate moderată.
În absența unui seism, însă, vechimea și degradarea continuă a betonului pot duce la o surpare spontană, cu efecte devastatoare. Tasările plăcilor de beton pun în pericol circulația a sute de mii de pietoni și vehicule, iar stația Piața Unirii poate avea mari probleme, afectând siguranța a sute de mii de călători lunar.
Mai mult, ar putea avea și un impact ecologic, pentru că o surpare ar putea să blocheze albia amenajată a Dâmboviței, provocând inundații și ar putea afecta caseta apelor reziduale, ducând la poluarea râului și a zonelor adiacente. În aceste condiții, primarul Capitalei Nicușor Dan a blocat investiția pentru care Primăria sectorului 4 a obținut toate avizele necesare, ba chiar și fondurile de la Guvern.
Noi tasări ale plăcilor de beton ce susțin asfaltul din zona „Piața Unirii” pun în pericol traficul rutier
După conferința de presă de asăzi, Primăria Sectorului 4 a transmis un comunicat de presă pe care îl redăm în totalitate.
„Spațiul public aferent zonei „Piața Unirii”, ce include obiectivele de infrastructură critică – Planșeul Unirii și Pasajul Unirii, pune în pericol atât circulația mașinilor, cât și a pietonilor, ca urmare a unor noi tasări ale plăcilor de beton care acoperă sistemul de distribuție a agentului termic.
Detalii și imagini îngrijorătoare, ce surprind surpări și rupturi ale betonului de sub asfalt, precum și soluțiile urgente ce trebuie implementate au fost explicate astăzi, 28 aprilie a.c., de către primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, în cadrul unei conferințe de presă.
Înainte de a suține o serie de declarații publice, primarul Sectorului 4 a efectuat o vizită pe șantierul proaspăt deschis în zona Unirii, acolo unde, alături de jurnaliști, a observat pericolul imens ce pândește centrul Bucureștiului, pericol pe care primarul general, Nicușor Dan, îl ignoră și chiar îl perpetuează intenționat, refuzând să permită debutul urgent al lucrărilor de punere în siguranță a spațiului public.
„Așa cum observați, toată zona Piața Unirii este o bombă cu ceas. Amânarea lucrărilor de punere în siguranță reprezintă o inconștiență crasă. Structura aceasta face parte din complexul Pasajul Unirii și este foarte importantă pentru că sub ea, este metroul. Dacă nu luăm măsuri urgente, putem avea surpriza deosebită ca atunci când mergem cu mașina la suprafață „să ne lovească metroul”, adică să se prăbușească șoseaua și să ajungem, efectiv, în galeria de metrou. Nici măcar o expertiză nu putem face aici, suntem blocați de un certificat de urbanism, pe care l-am cerut încă de acum 6 luni și nu ne aude nimeni”, a declarat Daniel Băluță în fața grinzilor de beton rupte și căzute peste țevile de termoficare.
Daniel Băluță: „Există riscul aproape iminent ca această porțiune să cedeze brusc”
La ieșirea din subteran, edilul a continuat și a explicat faptul că inclusiv constructorul, subcontractat de către Termoenergetica pentru a schimba conducta primară de distribuție a agentului termic a atenționat autoritățile în legătură cu pericolul la care sunt expuși oamenii ce traversează zona.
„De şase luni de zile am cerut certificat de urbanism pentru a putea să intrăm şi să lucrăm şi la Pasajul Unirii. Și această lucrare are finanţare asigurată deja şi această lucrare este considerată o urgenţă. Ceea ce ne-a alertat este acest document. Este un document emis de un contractor al Termoenergetica, societate aflată în subordinea Primăriei Municipului Bucureşti. Contractorul ar fi trebuit să schimbe conductele acelea pentru că, din păcate, tot ceea ce se scurge din aceste conducte sparte se duce în galeria de metrou”, a declarat primarul Sectorului 4.
Daniel Băluţă a explicat că acel contractor afirmă în document că au fost împrejmuite porţiuni din zona carosabilă pe bulevardul Dimitrie Cantemir, pe partea cu Ambasada Israelului, inclusiv la intersecţia străzii Radu Vodă cu bulevardul Dimitrie Cantemir.
„Această operaţiune de împrejmuire a zonei carosabile, cu devierea traficului, este absolut necesară, având în vedere starea galeriei în care se află conductele de termoficare de diametrul 800 care necesită a fi înlocuite. Plăcile, dalele de beton armat care acoperă galeria, canal termic aflat sub zona carosabilă a bulevardului Dimitrie Cantemir intens circulat, prezintă un grad de uzură avansat, iar unele dintre aceste plăci au fost găsite colapsate, la acest moment, acestea sprijinindu-se pe conductele care transportau agentul termic… Apreciem că există pericolul iminent de prăbuşire a unor porţiuni din carosabil sub greutate proprie. Având în vedere starea avansată de coroziune a conductelor și grosimea peretelui conductelor foarte mică, pe care se sprijină plăcile din beton armat fracturat, apreciem că există riscul aproape iminent ca acesta să cedeze brusc împreună cu infrastructura străzii Bulevardul Dimitrie Cantemir numărul 1-3 şi intersecţia Dimitrie Cantemir cu strada Radu Vodă”, a mai spus Daniel Băluță, citând documentul transmis de către constructor către Primăria Capitalei încă din data de 10 aprilie a.c.
Primăria a fost anunțată de un contractor că riscă să se prăbuşească carosabilul
Daniel Băluţă a avertizat, din nou, că zona Unirii a devenit „o bombă cu ceas” şi că, în lipsa unor măsuri urgente, se poate întâmpla o tragedie.
„Fata mea învaţă la o şcoală care se găseşte în imediata vecinătate, foloseşte metroul. Mă gândesc la ea, mă gândesc la colegii ei, mă gândesc la Ambasada Israelului. Există posibilitatea ca maşina ambasadorului să cadă în galeria de metrou direct. Există posibilitatea ca pe partea cealaltă, existând un spital, să se întâmple fix acelaşi lucru. De un an de zile mă străduiesc să pun în siguranţă această zonă a Unirii. Lucrurile se deteriorează pe zi ce trece. Zona Unirii în întregime, după cum vedeţi a devenit o bombă cu ceas. Am trăit să o vedem şi pe asta, să ne anunţe un contractor că riscă să se prăbuşească carosabilul, este ireal. Lumea pe care a creat-o Primăria Capitalei este una ireală, este un paradis distopic. Asta a reuşit să facă domnul Nicuşor Dan”, a mai declarat primarul Sectorului 4.
Primarul Băluță îl acuză pe Nicușor Dan că blochează tot ce face el
Primarul Daniel Băluță a reluat ideea că, pentru protecția oamenilor, lucrările din zonă ar fi trebuit să înceapă în regim de urgență.
„De-abia acum, după opt luni de când tot explic situația de aici, de la Piața Unirii, vedeţi de ce trebuia dată autorizaţie de construire în regim de urgenţă. Şi nu să facem acest ping-pong cinic pe care domnul Nicuşor Dan îl face. Am obţinut autorizaţie de la Sectorul 3. Primul lucru pe care l-a făcut primarul general a fost acela de a o contesta şi de a o suspenda în instanţă. A fost mult mai preocupat să blocheze tot, decât să facem ceva pentru ceea ce vedem aici. Din punctul meu de vedere, este incalificabil acest tip de comportament şi sper ca bucureştenii să vadă cu cine au de-a face.
Dincolo de orice, ar trebui să vorbim în calităţile oficiale pe care le avem, ar trebui să fim empatici, ar trebui să fim preocupaţi de faptul că oamenii ar putea să moară. Dacă noi atât putem să facem, să fim preocupaţi, ia avizul, nu ia avizul, atunci, sincer, nu ştiu ce căutăm în poziţiile astea. Care e rostul nostru? Da, avem toate documentele. Ar fi putut să ne dea de un an de zile autorizaţie de construire. Ar fi putut să ne dea de şase luni certificatul de urbanism. Apropo, termenele legale sunt de 30 de zile”, a explicat primarul Sectorului 4.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook