Simona Ionescu / Redactor Șef

Incredibila poveste a ciorbei de burtă preparată lângă turnul Chindiei. Rețeta originală le aparține turcilor

Incredibila poveste a ciorbei de burtă preparată lângă turnul Chindiei. Rețeta originală le aparține turcilor
Iubitorii artei gastronomice vor avea posibilitatea să urmărească în ceastă seară, de la ora 21.00, la TVR 2, o ediție specială. La „Istorii de bun gust”, veți afla povestea ciorbei de burtă preparată lângă Turnul Chindiei.

Ciorba de burtă e împrumutată de la turci, dar parcă tot în România e cea mai bună. Aflați istoria ciorbei de burtă preparată lângă Turnul Chindiei, în această seară la „Istorii de bun gust”. O emisiune realizată de Camelia Moise și care va fi difuzată de la ora 21.00 pe TVR 2. Veți afla totodată și cum se pregătește „carnea la garniță” și celebra pomană a porcului.

Veți urmări o emisiune cu totul specială din Târgoviște, unde vă veți plimba alături de echipa emisiunii prin Curtea Domnească dar și prin Turnul Chindiei. Iar preparatul ediției este o minunăție pe care nu o refuză nimeni: celebra ciorbă de burtă.

„Aici este o vibrație puternică, de natură istorică, culturală, pentru care merită să vii și să te simți bine”

“Curtea Domnească este cunoscută, despre Turnul Chindiei și despre întreg ansamblul domnesc se știu multe lucruri, dar despre Târgoviștea medievală, despre arhitectura și stilul caselor, astăzi, se știe mai puțin. Și, faptul că ai explorat lucrurile mai puțin știute, cred că face ca privitorul să simtă gustul de a veni aici! Târgoviștea își recapătă unitatea, sesisez și eu lucrul acesta, și unitatea asta este legată de identitate. Pe măsură ce oamenii descoperă valorile acestor locuri, simt, natural, să caute cea mai bună versiune din ei.

O emisiune extraordinară, care nu trebuie ratată

Chiar dacă n-o mărturisesc, că nimeni nu o să spună asta: știți, eu caut să fiu cel mai bun! Dar, așa se comportă. Asta, dintr-o nevoie interioară și, cred eu, pentru că speră ca cei plecați să se întoarcă. Și, să aibă de ce să se întoarcă! Aici este o vibrație puternică, de natură istorică, culturală, pentru care merită să vii și să te simți bine!”, a spus scriitorul Sorin Diaconescu.

„Locul de preparare al ciorbei se afla chiar lângă corturile în care erau tratați răniții”

“Este un anumit iz al urbei, un anumit lucru, care-i adună și îi apropie pe oamenii de-aici, un anume tip de mentalitate. Eu am rămas surprinsă, în momentul în care domnul director al Liceului „Bălașa Doamna” mi-a povestit despre părinții care au ales să își aducă copiii la liceul de artă, pentru că viața lor, cumva, culturalizându-i, va fi cu totul alta! E foarte important!. (…)

Despre ciorba de burtă trebuie să spun că turcii, în perioada marilor expansiuni militare, aveau o mulțime de ciorbari (așa se numeau cei care găteau doar ciorbă, un preparat despre care se știa că îi pune pe picioare pe cei răniți). Locul de preparare al ciorbei se afla chiar lângă corturile în care erau tratați răniții a explicat și Camelia Moise, realizatoarea „Istorii de bun gust”.

Târgoviște, un loc cu istorie

Unul dintre cele mai apreciate preparate din România

Se spune că nu există român care să nu iubească ciorba de burtă, un preparat care provine din bucătăria turcă, rețeta originală fiind adaptată gusturilor noastre. Astfel, s-au adăugat oțetul, mai multe legume, zarzavatul și, pentru a-i îmbunătăți consistența, oasele de vită cu măduvă. Pentru o notă mai pregnantă se pot folosi oasele de vițel, care dau cremozitate compozitiei.

Dacă atunci când se răcește ciorba de burtă devine ca o piftie, este o dovadă că au fost folosite oase de vită cu măduvă. Printre ingredientele adăugate față de rețeta originală, se mai numără usturoiul, smântâna și ardeiul iute.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre