Simona Ionescu / Redactor Șef

Povești de iarnă. Răutăciosul Grinch care a furat Crăciunul. Cine l-a adus la viață pe morocănosul cu o inimă „cu două mărimi prea mică”

Povești de iarnă. Răutăciosul Grinch care a furat Crăciunul. Cine l-a adus la viață pe morocănosul cu o inimă „cu două mărimi prea mică”
Grinch urăște vacanțele și a încercat să „oprească Crăciunul să vină”. Cel care a făcut acest personaj celebru în întreaga lume s-a inspirat din mutra lui pe care a văzut-o în oglindă.

Americanul Theodor Seuss Geisel, cunoscut ca Dr. Seuss, este scriitorul și ilustratorul a peste 60 de cărți. El l-a adus la viață pe morocănosul cu o inimă „cu două mărimi prea mică” în clasicul său din 1957 de sărbători, How the Grinch Stole Christmas (Cum a furat Grinch Crăciunul).

Povești de iarnă. Răutăciosul Grinch care a furat Crăciunul

Grinch este cel care a încercat să „oprească Crăciunul să vină”. Urăște colindele și sărbătorile de iarnă, este tot timpul morocănos și nemulțumit. Este un personaj creat de scriitorul american Theodor Seuss Geisel, cunoscut ca Dr. Seuss, în 1957. Acesta a povestit atunci cum a realizat acest personaj. Spunea că a doua zi de Crăciun, pe când se spăla pe dinți, a văzut în oglindă un chip schimonosit de plictiseală.

„Mă spălam pe dinți în dimineața zilei de 26 decembrie când am observat o înfățișare foarte grinchish în oglindă. Era Seuss!” a spus Geisel într-un interviu din 1957 pentru Redbook. „Mi-am dat seama că ceva nu a mers prost cu Crăciun, ci, mai probabil, cu mine. Așa că am scris povestea despre prietenul meu acru, Grinch, pentru a vedea dacă pot redescoperi ceva despre Crăciunul pe care, evident, l-am pierdut.”

Cartea „Cum Grinch a furat Crăciunul” a fost cea mai ușor de scris, spunea doctorul Seuss. A petrecut doar câteva săptămâni imaginându-se Grinch.

Grinch este un personaj creat de scriitorul american Theodor Seuss Geisel, cunoscut ca Dr. Seuss, în 1957.

„Cea mai ușoară carte din cariera mea”

Poate pentru că maestrul de rime își canaliza propriile frustrări în legătură cu comercializarea Crăciunului. „Cea mai ușoară carte din cariera mea”, a spus scriitorul.

Când cartea a fost scrisă și publicată, scriitorul avea 53 de ani. La nouă ani după cum apariție, Grinch a furat Crăciunul a ajuns pentru prima dată la regizorul de desene animate Warner Bros. Chuck Jones a adaptat cartea pentru copii pentru faimosul special animat de televiziune CBS din decembrie 1966.

După ce a văzut desenele lui Jones, Geisel a crezut că animatorul a luat o pagină din cartea sa, modelând personajul principal după el însuși. „Asta nu seamănă cu Grinchul, seamănă cu tine!”, i-a spus Jones amuzat.

Grinchul este înfățișat ca o creatură cu burtă, blană, cu nasul mare, cu o față asemănătoare pisicii și personalitate cinică. În adaptările pline de culoare, el este de obicei colorat în galben și verde. Grinch a devenit o anti-icoană a Crăciunului și a sărbătorilor de iarnă, ca simbol al celor care disprețuiesc sărbătoarea Crăciunului.

În 2002, TV Guide l-a clasat pe Grinch pe locul 5 pe lista „50 de cele mai mari personaje de desene animate din toate timpurile”.

Sursa: biography.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre